Otse Strasbourgist: Sahharovi preemia anti Kongo günekoloogile

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune Sahharovi preemia võitja Malala europarlamendis preemiat vastu võtmas.
Mullune Sahharovi preemia võitja Malala europarlamendis preemiat vastu võtmas. Foto: SCANPIX

Strasbourgis europarlamendis anti just teada, et vahepeal edasi lükatud otsus selle osas, kellele antakse tänavune Sahharovi preemia, on langetatud. Selle saab tuhandeid vägistamisohvreid aidanud Kongo günekoloog Denis Mukwege.

56-aastast Kongo arsti Denis Mukweget on korduvalt esitatud Nobeli rahupreemiale. Ta on maailma juhtiv ekspert grupivägistamisohvrite sisemiste vigastuste ravi alal ning teda on tema töö pärast üritatud tappa.

Nelipühi pastori pojast Mukwege põhjendas oma meditsiiniõpinguid sellega, et tahtis ravida inimesi, kelle eest isa palvetas. Kodumaal maahaiglas alustanud arst otsustas minna Prantsusmaale günekoloogiat õppima pärast seda, kui nägi spetsialistide abita sünnitanud kongolannade tervisekahjustusi.

Pärast Teist Kongo sõda on ta aga aidanud tuhandeid grupivägistamise ohvriks langenud naisi. Ta on teinud kuni 18 tundi pikki tööpäevi, et opereerida naisi, kellest paljud on haiglasse toodud paljaksrebituna, verest, roojast ja uriinist tilkuvate tuppedega.

2012. aastal tungis Mukwege koju neli relvastatud meest, kes võtsid tema tütred pantvangi ja ootasid, et koju naasev arst tappa. Neil õnnestus maha lasta Mukwege ihukaitsja. Tapmisest pääsenud tohter ise põgenes mitmeks kuuks Euroopasse. Tema naasmiseks korjasid lennupiletiraha tema endised patsiendid, kes müüsid selleks sibulaid ja ananasse.

Sahharovi preemia tänavuse finalistide seas olid veel Aserbaidžaani inimõiguslased Leila Junus, Rasul Jafarov ja Intiqam Alijev ning EuroMaidan.

Lõppotsuse selle osas, kellele preemia antakse, langetasid Euroopa Parlamendi fraktsioonide juhid koos europarlamendi presidendi Martin Schulziga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles