Juncker: minu vanuses diktaatorikarjääri ei alusta

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker Foto: SCANPIX

«Ma ei palu volinikelt, et nad mind pimesi jälgiksid,» lubas täna hommikul europarlamendi ees Jean-Claude Juncker. Lähitundidel otsustab hääletus Euroopa Parlamendi täiskogus, kas Juncker ja tema komisjon saavad 1. novembrist tööd alustada või mitte.

«Ma ei palu volinikelt, et nad mind pimesi jälgiksid,» lubas täna hommikul europarlamendi ees Jean-Claude Juncker. Lähitundidel otsustab hääletus Euroopa Parlamendi täiskogus, kas Juncker ja tema komisjon saavad 1. novembrist tööd alustada või mitte.

«Minu vanuses sa ei alusta uut karjääri diktaatorina,» naljatas Juncker ning lubas, et tema juhitav komisjon saab olema poliitilisem kui praegune, mida juhib Jose Manuel Barroso. Eeldatav järgmine Euroopa Komisjoni president Juncker rõhutas, et volinikud tulevad tema komisjoni omade poliitiliste vaadetega ja just neist peaks tulema debatt, mis Euroopat edasi viib. «Me pole lihtsalt anonüümne kari tehnokraate,» märkis ta.

Iseloomustades oma eile pärast lahkumiskõnet sotsidelt ja mitmelt teistelt gruppidelt kritiseerida saanud eelkäijat Jose Manuel Barrosot, leidis Juncker, et tema arvates tegi Barroso head tööd. «Tihti kritiseeriti teda moel, mis minu arvates oli piinlik,» märkis Juncker, kes kuulub sarnaselt portugallasele konservatiivsesse Euroopa Rahvaerakonna (EPP) parteiperesse. «Minu arvates tegi ta head tööd ja ma tänan teda selle eest.»

«Üheksa naist 28 volinikust on jätkuvalt hale,» leidis Juncker.

Juncker naasis ka naiste tagasihoidliku esindatuse teema juurde. «Juuli lõpuks olid liikmesriigid nimetanud kolm naiskandidaati,» meenutas ta ning rõhutas, et naisvolinike arvu kasvatamine on olnud talle suur isiklik võitlus, mille käigus saatis ta tagasi mitmete riikide meeskandidaate ja nõudis nende asemele naisi.

«Üheksa naist 28 volinikust on jätkuvalt hale,» leidis Juncker ning jätkas, et tal on piinlik ka selle üle, et tema koduriik Luksemburg ei nimetanud naiskandidaati. «Lühikeses plaanis ka mina oma sugu ei vaheta, pikas plaanis võib-olla…» jätkas Juncker taas naljaga.

Oma programmi poolelt kordas Juncker üle plaani pöörata senisest rohkem tähelepanu sotsiaalsele küljele. «Ma tahan, et ELil oleks sotsiaalne AAA reiting, see on täpselt sama oluline kui finantsiline AAA,» lubas ta. Samuti rõhutas ta uuesti, et viie järgmise aasta jooksul, kui ta ELi juhib, uusi liikmeid ühendusse ei võeta, see pole lihtsalt teostatav.

Junckeri komisjon läheb täiskoosseisus hääletusele täna umbes kahe tunni pärast. Praeguste hinnangute kohaselt läheb see komisjon, kus Eestit esindab digitaalse ühisturu asepresidendi kohal Andrus Ansip, läbi ja saab tööd alustada 1. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles