Islamiriik ähvardab tappa koju naasvad võitlejad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitleja lipuga
Islamiriigi võitleja lipuga Foto: SCANPIX

Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) ähvardab tappa võitlejad, kes lahkuvad lahinguväljalt, et naasta koju, kirjutas täna briti ajaleht The Observer.

Äärmusrühmitusega liituvad võitlejad annavad asjatundjate kinnitusel vande, mille rikkumine tähendab vastuhakku kaliifile ja selle eest võib karistuseks olla surm.

Moazzam Begg
Moazzam Begg Foto: CARL DE SOUZA/AFP

Üks Observerile intervjuu andnud meestest on Guantanamo vangilaagris istunud ja nüüd briti moslemite eestkõnelejana mitmeid kordi üles astunud Moazzam Begg. Teistel artiklis arvamust avaldanud meestel on lähedased suhted Süüriaga.

Ajalehe andmetel on Süürias ja Iraagis kümneid niinimetatud pühasõdalastega liitunud võitlejaid, kes soovivad naasta Suurbritanniasse, kuid on nüüd sisuliselt IS-i vangid.

Beggi kinnitusel antakse liitudes vanne Islamiriigile ja selle kaliifile.

«Kui seejärel kaliifi kõiki käske ei järgita, siis tähendab see vastuhakku ja sellele võib järgneda karistusena surmanuhtlus või vähemalt sellega hirmutamine,» möönis Begg.

Begg ütles, et sai juba jaanuaris teada umbes 30 Suurbritannia kodakondsusega võitleja soovist koju naasta. Nüüd on see arv kindlasti palju suurem.

Suurbritannias on viimasel ajal tähelepanu äratanud Portsmouthis elanud kuue mosleminooruki saatus, kes liitusid eelmisel aastal kõik koos Islamiriigiga. Sel nädalal saadi teada neist juba neljanda hukkumisest.

Meedia andmetel sai 19-aastane Muhammad Mehdi Hassan surma liitlaste õhulöögis Kobane linna ümbruses, paar päeva varem tabas sama saatus tema 24-aastast kaaslast Manunur Roshidi. Üks kuuikust on Suurbritanniasse naasnud ja istub vanglas. Kaks tapeti juba varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles