Eestlastelegi koduks olnud Camp Bastion anti täna Afganistani käsutusse

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lipu langetamine Camp Leatherneckis.
Lipu langetamine Camp Leatherneckis. Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS

Täna andis Ühendkuningriik Afganistanile üle oma viimase sealse sõjaväebaasi - eestlastelegi koduks olnud Camp Bastioni. Lipp langetati ka USA baasis Camp Leatherneckis.

Ühendkuningriik ühines Afganistani missiooniga juba 2001. aastal. Konfliktis hukkus 453 briti sõdurit, USA kaotas 2349 võitlejat ja Eesti 11.

Camp Bastion Helmandis oli 2006. aastast saadik Ühendkuningriikide peamine baas Afganistanis ning seal peatusid ka samas provintsis teeninud eestlased.

USA merejalaväelased ootavad Camp Bastionis kojusõitu.
USA merejalaväelased ootavad Camp Bastionis kojusõitu. Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS

Aprillis andis Ühendkuningriik kontrolli provintsi üle Ühendriikide kätte, varustus, sõidukid ja inimjõud asusid järk-järgult koduteele suve lõpus, kirjutab BBC.

2009. aastal, sõja rängimal ajal, baseerus Camp Bastionis ligi 10 000 Ühendkuningriigi sõjaväelast. Tol aastal kaotas briti armee 108 võitlejat.

Patrullbaase oli brittidel Afganistani lõunaosas kokku 137.

Vaid väike hulk Ühendkuningriigi sõjaväelasi jääb uuel aastal Afganistani – 500. Britid juhivad Kabuli sõjaväeakadeemiat. 

Eestlased ja meie varustus jõudsid Afganistanist koju juba suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles