Brasiilias toimub täna presidendivalmiste teine voor

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia praeguen president Dilma Rousseff.
Brasiilia praeguen president Dilma Rousseff. Foto: SCANPIX

õuna-Ameerika kõige suurema majandusega riigis Brasiilias valitakse täna presidenti. Valimiste teises voorus lähevad vastamisi praegune president vasakpoolne Dilma Rousseff ning paremtsentristlik Aécio Neves Sotsiaaldemokraatlikust Parteist.

Uuringufirma Datafolha viimase küsitluse kohaselt toetaks presidendivalimiste teises voorus Rousseffit 53 protsenti ja Nevest 47 protsenti valijatest.

Rousseffi Tööpartei (PT) on võimul olnud viimased 12 aastat, mille jooksul on riigi eesotsas olnud kaks vasakpoolset presidenti: Luiz Inácio Lula da Silva ning Rousseff, kelle ametiajal pidurdus riigi majanduskasv, päädides praeguseks arvestatava surutisega.

Sellest hoolimata on PT populaarne ning eriti riigi vaeses põhjaosas. Valitsuse sotsiaalprogrammide toel rabeles vaesusest välja umbes 40 miljonit inimest ning töötus kahanes rekordiliselt madala 4,9 protsendini.

Kuid pärast Lula võimuloleku lõppu 2010. aastal, mil riigi majanduskasv ulatus 7,5 protsendini, on Lõuna-Ameerika riigi majanduslikud väljavaated kahanema hakanud.

Rousseffi valitsust süüdistatakse inflatsiooni tõusus. Partei on seisnud silmitsi kriitikaga ka seoses 2014. aasta Brasiilia jalgpalli maailmameistrivõistluste peale kulunud hiigelsummade ja haridus-, tervishoiu- ning transporditööliste madalate palkadega.

Nevest toetab eeldatavasti riigi majanduslik eliit, kes on väljendanud pahameelt kõrgete maksude ning valitsuse liigsete regulatsioonide suhtes, seda näiteks kütusehindade osas.

Samuti valib rahvas kubernere 14 osariigis, kus ükski kandidaat ei saanud esimeses voorus üle 50 protsendi hääli kokku.

Valimistel hääletamine on Brasiilias kohustuslik. Kokku on riigis registreeritud umbes 149 miljonit valijat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles