Ukraina parlamendivalimiste häältelugemisel juhivad läänemeelsed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parlamendivalimistel antud häälte lugemine Kiievi ühes valimisjaoskonnas.
Parlamendivalimistel antud häälte lugemine Kiievi ühes valimisjaoskonnas. Foto: SCANPIX

Ukraina parlamendivalimistel juhivad pärast 15,12 protsendi häälte kokkulugemist läänemeelsed ja rahvuslased, nagu olid ennustanud ka lävepakuküsitlused.

Peaminister Arseni Jatsenjuki Rahvarinne on kogunud 21,7 protsenti häältest, presidendi Petro Porošenko Blokk 21,69 protsenti ja Andri Sadovõi juhitavad sõltumatud ehk Samopomõtš 10,11 protsenti.

Kukutatud presidendi Viktor Janukovõtši Regioonide Parteiga seostatud Opositsiooniblokk on saanud 9,29, Oleg Ljaško Radikaalne Partei 7,9 ja endise peaministri Julia Tõmošenko rahvuslik Batkivštšõna 6,1 toetusprotsenti.

Järgneb paremäärmuslik Svoboda 4,51 protsendiga.

Valimisaktiivsuseks kujunes 52,44 protsenti, kui arvesse oli võetud 197 valimisringkonda 198-st.

Presidendi internetiküljel ilmunud avalduses tänas riigipea valijaid toetuse eest demokraatiale, reformidele, ukraina- ja euroopameelsusele.

«Rohkem kui kolmveerand valijatest andis tugeva ja pöördumatu toetusele Ukraina teele Euroopasse,» märkis Porošenko pärast lävepakuküsitluste tulemustega tutvumist.

Porošenko lisas, et alustab koalitsioonikõnelusi esmaspäeval. Presidendi sõnul on lõplikke valimistulemusi oodata kümne päeva jooksul ja see on piisav aeg läbirääkimistel kokkuleppele jõudmiseks. President kinnitas ühtlasi, et nimetab peaministri, keda moodustatav koalitsioon soovitab. Kõige tõenäolisemalt jätkab valimistel samuti tugeva toetuse saanud Arseni Jatsenjuk.

Porošenko ja Jatsenjuki hinnangul sünnib koalitsioonilepe tõenäoliselt kiiresti ja probleemideta.

«Esimest korda ajaloos pole parlamendis ukrainavastaseid jõudusid,» rõõmustas Kiievi linnapea Vitali Klõtško.

Vastavalt Ukraina seadustele tuleb 225 seadusandjat valida parteinimekirjade järgi ja 225 majoritaarsetes ringkondades. Arvestades, et hääletamist ei toimunud Krimmi ja Sevastoopoli 12 ringkonnas ja Donbassi 15 ringkonnas, jääb 27 kohta ülemraadas esialgu täitmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles