Tuneesias toimusid araabia kevade järgsed esimesed tegelikud parlamendivalimised

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuneeslased valisid parlamenti
Tuneeslased valisid parlamenti Foto: SCANPIX

Araabia kevade sündmused said 2011. aastal alguse Tuneesiast ning eile toimusid selles riigis esimesed õiged selle sündmuse järgsed parlamendivalimised.

Väike Põhja-Aafrika riik Tuneesias on võtnud kursi demokraatiale ning selles riigis on olukord stabiilsem kui teistes araabia kevadest haaratud olnud riikides, edastab Helsingin Sanomat.

Eilse hääletusega saab Tuneesia esimese tegeliku parlamendi pärast 2011. aasta revolutsioonilisi sündmusi.

Esimestel demokraatlike valimistega sai Tuneesia parlamendi ülesandeid täitva nõukogu, mille põhieesmärgiks oli luua riigile uus põhiseadus.

Nüüdsete valimiste soosik on mõõdukas islamistlik partei al-Nahda, mis oli etturiks ka esimestel valimistel.

«Meie arvates on tuneeslaste kohus hoida araabia kevade tõrvikus tuli. Islam ja demokraatia ei ole vastuolus, vaid täiendavad teineteist,» sõnas al-Nahda partei juht Rachid Ghannouchi.

Al-Nahdale pakub konkurentsi partei Nida Tunis, mida eelistavad natsionalistlikult meelestatud tuneeslased.

Tuneesia parteimaastik muutus pärast 2011. aasta revolutsiooni väga kirjuks, kuna tekkis palju uusi parteisid ja poliitilisi liikumisi, kuid al-Nahdat peetakse siiski kõige tugevamaks.

Eilsete valimiste põhiteemaks ei olnud mitte usuküsimused, vaid majandus ja julgeolek. Tuneesias on üsna palju töötuid ning ka riigi turismisektor ei ole täiesti araabia kevade sündmustest taastunud.

Tuneesias tekitavad muret ka äärmusislamistlikud terroristid, keda Tuneesia armee püüab kontrolli alla saada.

Eilseid parlamendivalimisi turvas 80 000 politseinikku ja sõdurit.

Nida Tunis on samas al-Nahdat kritiseerinud suutmatuses tulla toime terroristide ja terroriohuga ning majanduse turgutamisega.

Kuigi Tuneesia on pärast araabia kevade sündmusi Egiptusest ja Liibüast paremini hakkama saanud, on selles riigis seni suuri probleeme. Tuneesias tekkis möödunud aastal sügav poliitiline kriis kui äärmusislamistid mõrvasid kaks opositsioonipoliitikut.

Kuid jätkunud kriis viis al-Nahda ja opositsiooniparteid läbirääkimiste laua taha ning jõuti kokkuleppele.

Tuneesia sai üsna demokraatliku uue põhiseaduse ja valitsuse.

Paljud tuneeslased peavad riigis toimuvaid muutusi liiga aeglaseks ning ootavad majandusliku olukorra paranemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles