Igor Taro Ukraina päevik: 27.10

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

Ukraina parlamendivalimised toimusid üsna keerulisel ajal, kui täiemõõdulise sõja taaspuhkemise oht on tõusnud kõrgeimale tasemele alates Minski kokkulepete sünnist. Vene separatistide ja armee üksused on koondumas nelja võimalikku ründesuunda.

Valimispäeval oli venelaste tegevus tavapärane – rünnati Ukraina armeed Donetski lennuvälja ja Debaltseve piirkonna ümbruses. Õhtul oli taas rünnak Štšastja linnale – algul suurema kaliibriga kaugemalt, seejärel ka kergrelvadega.

Luganski rinde piirkonnas jätkub pingeline olukord Smile kontrollpostiga. Kuigi ukrainlased surusid vene kasakad endistesse piiridesse, on nende äärmine kontrollpost hetkel varustusest enam-vähem ära lõigatud. Vaba juurdepääs puudub. Sinna on küll toimetatud hädapärane kogus vett, toitu ja moona, kuid teed on enamjaolt separatistide tulekontrolli all.

Kontrollpunktis peaks olema umbes poolsada võitlejat, üle kümne on lahingutegevuses hukkunud. Teadaolevalt valmistab Ukraina armee ette operatsiooni selle üksuse deblokeerimiseks ja selleks olevat ka mobiilsed soomusüksused eraldatud. Kuna seda mõjutavad venelaste positsioonide kaugemalt, siis on selle operatsiooni käigus suurema lahingutegevuse puhkemine piirkonnas ilmselt vältimatu.

Okupeeritud alad läksid äsja üle ka Moskva ajale, mis annab tunnistust Venemaa soovist jätta see piirkond enda sõjalise kontrolli alla.

Ukraina allikad on viimasel nädalal teatanud korduvalt venelaste lahingüksuste koondumisest Donetski, Debaltseve ja Novoazovski kandis. Võib arvata, et väiksemate rünnakutega üritavad venelased kombata piire ja leida Ukraina armee kaitses nõrku kohti.

Mõne päeva eest proovisid nad forsseerida Mariupolist põhja pool Kalmiuse jõge, et paisata sealt soomusüksusi ukrainlasi tiibama. Paralleelselt käib venelaste poolt teavituskampaania, et Ukraina justkui kavandaks kohe pärast valimisi laiaulatuslikku rünnakut. Ma arvan, et sellega tehakse ettevalmistusi lõplikuks relvarahust ja Minski kokkulepetest taganemiseks. Venemaalt on kuulda olnud jätkuvast kursantide ja kaadersõjaväelaste värbamisest.

Okupeeritud alad läksid äsja üle ka Moskva ajale, mis annab tunnistust Venemaa soovist jätta see piirkond enda sõjalise kontrolli alla. Praegu täiemõõdulise sõja taaspuhkemise oht ainult kasvab – ilmselgelt üritavad venelased suruda ukrainlasi välja Mariupolist, Donetski lennuväljalt, Debaltseve liiklussõlmest ja põhjarindel Luganski oblastis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles