Prantsusmaa alustas mustlaslaagrite laialiajamist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saint Etienne'i politseinik mustlastega.
Saint Etienne'i politseinik mustlastega. Foto: SCANPIX

Prantsusmaal algas presidendi käsul ebaseaduslike mustlaslaagrite likvideerimine. Umbes 300 laagrit puudutav protsess, mis peaks lõpule jõudma kolme kuu jooksul, sai alguse eile Saint-Etienne’i linnas, kus politsei tühjendas umbes saja elanikuga laagri, vahendab BBC.


Mustlased olid Saint-Etienne’is hüttidest ja telkidest koosneva laagri püsti löönud mais. Politseioperatsioon selle isetekkelise asula laialiajamiseks sai alguse eile varahommikul. Korrakaitsjad piirasid ala ümber ja seejärel tõstsid mustlased sealt välja. Et suurem osa mustlastest pärineb Rumeeniast, valvas ürituse järele ka üks Rumeenia politseinik.

President Nicolas Sarkozy teatas ka, et avaliku korra rikkumiselt tabatud mustlased saadetakse Prantsusmaalt kohe välja. Riigipea käsk tuli vastukäiguna intsidendile, kus noored mustlased ründasid Saint-Aignoni linna politseijaoskonda. Rünnaku ajendiks oli juhtum, kus sandarm laskis maha peatumata kontrollpunktist läbi sõitnud noore mustlase.

Võimude teatel ei saa nad mustlaslaagreid tolereerida, sest need on ebaseadusliku äritsemise, šokeerivate elamistingimuste, laste kerjamises, prostitutsioonis ja kuritegevuses ärakasutamise allikad.

Otsust mustlaslaagrid laiali ajada, on arvustanud inimõiguslased. Nende väitel püüavad võimulolijad üldiselt seadusi järgivat rahvusrühma stigmatiseerida selleks, et võita parempoolsete valijate hääli.

Sellenädalane arvamusküsitlus näitas samas, et suurem osa prantslastest jääb mustlaslaagrite küsimuses pigem valitsuse kui inimõiguslaste poolele.

Suurem osa laagrites elavatest mustlastest on Prantsusmaale saabunud Rumeeniast ja Bulgaariast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles