Hiina õigussüsteem jääb allutatuks Kommunistlikule Parteile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina politseinikud kommunistliku partei lipu ees.
Hiina politseinikud kommunistliku partei lipu ees. Foto: SCANPIX

Hiina Kommunistlik Partei kinnitas täna ülimuslikkust riigi õigussüsteemi üle, tehes teatavaks võimu tsentraliseerimise ja korruptsioonivastase võitluse meetmed.

Partei kontrollib Hiina parlamenti, politseid, prokuratuuri ja kohtusüsteemi, mis kriitikute väitel langetab otsuseid võimude kasuks.

Partei ülimuslikkuse põhimõte seaduste täitmise tagamisel peab säilima, öeldi partei keskkomitee neljanda pleenumi järgses avalduses, mida vahendas uudisteagentuuri Xinhua. Ülimuslikkuse põhimõte seisab kõrgemal võrdsusest seaduse ees.

«Pleenumi otsuses öeldakse, et partei juhtiva rolli järgimine on sotsialistliku õigussüsteemi fundamentaalne nõue,» ütles partei esimees Xi Jinping pleenumi otsust kommenteerides.

Avaldatud dokument osutab püütele kärpida kohalike valitsuste voli oma haldusalal seadusi välja anda ja tõhustada korruptsioonijuurdlusi, mis peaksid hõlmama senisest laiemat sihtmärkide ringi.

Ametnikkonna korruptsioon on Hiina avalikkuse ammune pahameeleallikas, mille vastu Xi lubas võimule tulles võitlusse asuda.

«Igast suuremast institutsionaalsest või poliitikamuudatusest tuleb partei keskkomiteele ette kanda, et seda saaks enne otsuse langetamist arutada,» edastas Xinhua keskkomitee korralduse. «Me tõhustame riiklikku seadusandlust võitluseks korruptsiooniga ja loome toimiva mehhanismi, et valitsusametnikud ei söanda, ei saa ega taha korrumpeeruda.»

Möödunud nädalal alanud neljanda pleenumi motoks on «õigusriik» ja eesmärgiks on kuulutatud riigi õigussüsteemi reformimine.

Asjatundjate arvates tähendab see partei võimu senisest suuremat tsentraliseerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles