Rumeenlased valivad riigile presidenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia senine riigipea Traian Băsescu käis valimas pealinnas Bucharestis.
Rumeenia senine riigipea Traian Băsescu käis valimas pealinnas Bucharestis. Foto: SCANPIX

Rumeenia presidendivalimistel on suursoosikuks vasaktsentristlik peaminister Victor Ponta (42), kuid esialgsete prognooside järgi ootab rumeenlasi 16. novembril ees teine hääletusvoor.

Kokku pürgib presidendiks 14 kandidaati. Meedias ringlevate spekulatsioonide järgi jõuavad teise vooru Ponta ja saksakeelset vähemust esindav 55-aastane Klaus Iohannis.   

Ponta valimislubaduste hulka kuulub maksude kärpimine, pensionite tõstmine ja head suhted nii Euroopa Liidu kui Hiinaga.

Senine president Traian Băsescu on riigipeaks olnud kümme aastat ja kolmandaks ametiajaks kandideerida ei saa.

Uue riigipea tõsiseks proovikiviks saab olema majandus, kuna Rumeenia on Bulgaaria järel vaesuselt teine Euroopa Liidu riik. Investeeringute maht on viimasel ajal kahanenud ja majanduskasv jääb sel aastal 2,2 protsendi juurde, võrreldes 3,5 protsendiga aastal 2013.  

Suureks probleemiks on riigis ka korruptsioon. Mõned skeptikud kardavad, et Ponta tõus riigipeaks võib anda tagasilöögi viimastel aastatel arenenud kohtusüsteemile.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles