Hollande keelitas Putinit Ukraina mässuliste valimisi mitte tunnustama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja François Hollande
Vladimir Putin ja François Hollande Foto: SCANPIX

Prantsuse president François Hollande ärgitas esmaspäeval Vene presidenti Vladimir Putinit mitte tunnustama Ida-Ukraina venemeelsete separatistide valimiste tulemusi, mille Kiiev oli eelnevalt ebaseaduslikuks kuulutanud.

Hoiatades, et pühapäevased valimised võivad õõnestada Ukraina territoriaalset terviklikkust, keelitas Hollande Putinit Minski leppe raamistikku jääma.

«Need on kohalikud valimised, mille tagajärjed on kohaliku tähtsusega. Valimiste tunnustamine, mis seaks kahtluse alla Ukraina territoriaalse terviklikkuse, ei ole teema,» ütles Hollande. «On olemas Minski protokoll, mis tuleb täies ulatuses jõustada,» lausus ta.

Prantsuse presidendi sõnul on Vene-vastased sanktsioonid hädavajalikud, ent need ei tohiks jääda ainsaks vastuabinõuks. «Eesmärk on veenda Moskvat ja separatistide lõpetama eskalatsiooni ja naasma dialoogi juurde.»

Ukraina kontaktgrupi osapooled - Ukraina, separatistid, Venemaa ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) - allkirjastasid 5. septembril Minskis relvarahu. Kaks nädalat hiljem allkirjastati relvarahu jõustamise memorandum, ent sõjategevus ei ole Ida-Ukrainas sellest hoolimata peatunud.

Venemaa kiitis esmaspäeval separatistide valimised heaks, öeldes, et separatistidel on nüüdsest mandaat Kiieviga läbirääkimiste pidamiseks.

Separatistid on teatanud, et soovivad hõivata Mariupoli ja tagasi vallutada Slovjanski, Kramatorski ja veel mitu linna, mille Ukraina väed suvel mässulistelt tagasi võtsid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles