Juncker: mulle ei meeldi, kuidas teatud peaministrid käituvad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron (vasakul) vestlemas Jean-Claude Junckeriga.
David Cameron (vasakul) vestlemas Jean-Claude Junckeriga. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni uus president Jean-Claude Juncker süüdistas täna Briti peaministrit David Cameroni ja Itaalia valitsusjuhti Matteo Renzit oma kodanike eksitamises Brüsseliga peetavate eelarvekõneluste asjus.

Briti ja Itaalia peaministri avaldused suure tagasimakse tõttu Brüsseliga tekkinud tüli kohta ei ühti sellega, mida nad rääkisid eelmise nädala tippkohtumisel kinniste usta taga, väitis Juncker.

«Mulle ei meeldi, kuidas teatud peaministrid pärast tippkohtumist käituvad,» ütles Juncker Euroopa Parlamendis 22.- 23. oktoobri Brüsseli kohtumisele viidates.

«Ma tegin märkmeid ja kui ma võrdlesin kõnelusteruumis räägitut sellega, mida nad ütlesid väljaspool, ei langenud need sugugi kokku,» märkis endine Luksemburgi peaminister.

Tema märkus süvendab ilmselt vastuolusid Cameroniga Ühendkuningriigile määratud 2,1 miljardi eurose tagasimakse tõttu. Briti peaminister on olnud juba algusest peale Junckeri komisjoni uueks juhiks valimise vastu.

Cameron on keeldunud tasumast arvet, mille olemasolu ilmnes oktoobrikuise tippkohtumise ajal, kuid EL on teatanud, et kui see 1. detsembriks tasutud ei saa, ähvardavad Ühendkuningriiki trahvid.

«See ei ole Briti probleem, see on kogu Euroopa Liidu probleem ja me peame leidma laiapõhjalise lahenduse,» ütles Juncker. «Mõne teise riigi eelarvele on sellel suurem mõju kui Ühendkuningriigi omale.»

Täiendav rahanõue riikidele esitati ELi uute sisemajanduse kogutoodangu (SKT) arvestamise reeglite alusel. EL arvestab nüüd SKT hulka ka varimajanduse elemente, nagu prostitutsioon ja narkoäri, ja see arvestus tehakse tagasiulatuvalt 1995. aastani. Kuna riikide SKT selle tõttu on varem teatatust suurem, siis nõuab EL neilt rohkem raha eelarvesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles