Gruusia välisminister astus tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier koos Gruusia kolleegi Maia Pandžikidzega.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier koos Gruusia kolleegi Maia Pandžikidzega. Foto: SCANPIX

Gruusia välisminister Maia Pandžikidze esitas kolmapäeval lahkumisavalduse, vahendas uudisteportaal Civil.ge.

Päev varem oli peaminister Irakli Garibašvili vabastanud ametist kaitseminister Irakli Alasania ja nimetanud tema asemele Mindia Džanelidze, peaministri kantselei julgeoleku- ja kriisijuhtimisnõukogu sekretäri.

Protestiks Alasania vallandamise vastu astus tagasi ka tema lähedane liitlane Euroopa ja eurintegratsiooniminister Aleksi Petriašvili. «Gruusiat ähvardab diktatuuri oht, meie demokraatia on ohus,» kommenteeris ta.

Erinevalt Petriašvilist ei kuulu Pandžikidze Alasania Vabade Demokraatide parteisse, kuid tema tagasiastumine ei ole üllatus, sest tema õde on Alasania abikaasa.

Seni pole selge, kuid käitub samuti Vabade Demokraatide ridadesse kuuluv justiitsminister Tea Tsukuliani.

Pandžikidze ütles oma avalduses ajakirjanikele, et lahkub ka Bidzina Ivanišvili asutatud ja praegu Garibašvili juhitavast blokist Gruusia Unistus.

Tagasiastumisest teatas ka Gruusia pealäbirääkija Genfi kõnelustel, asevälisminister Davit Zalkaliani, kes samuti kuulub Alasania parteisse Vabad Demokraadid. Pandžikidze sõnul astuvad tagasi veel kolm tema asetäitjat --Tamar Berutšašvili; Davit Džalagania ja Vladimer Gurgenidze.

Formaalselt seni veel Gruusia Unistuse blokis jätkavate Vabade Demokraatide juht Alasania ütles pärast vallandamist, et riigis valitseb poliitiline kriis, mille süvenemine tuleb peatada. Ekskaitseminister ei täpsustanud, kas tema erakond lahkub kuueparteilisest valitssukoalitsioonist.

Tema sõnul tuleb see küsimus teiste seas arutusele kolmapäevasel Gruusia Unistuse poliitinõukogu kohtumisel, millest võtavad osa ka Garibašvili ja koalitsiooni teised liidrid.

Alasania ei näinud mingit võimalust, et Gruusia Unistus jätkaks praeguses koosseisus 2016. aasta parlamendivalimistel.

Kui Vabad Demokraadid praegu koalitsioonist lahkuvad, mis näib tõenäoline, kaotab Gruusia Unistus parlamendienamuse.

Alasania sõnul on hiljutised arengud seoses kaitseministeeriumi ja kindralstaabi ametnike kinnipidamisega ning uute süüdistuste esitamine sõjaväemeedikute vastu ilmselt poliitiliselt motiveeritud ja kujutavad endast «rünnakut Gruusia euroatlandi valiku» vastu.

«Meil on tegemist sihiliku rünnakuga kaitseministeeriumi vastu, mis on otsene lüli meid NATO ja Euroopa Liiduga ühendavas ahelas,» ütles Alasania.

Gruusias tuli 2012. aasta oktoobris võimule valimisblokk Gruusia Unistus, lõpetades ligi kümnendi kestnud Ühtse Rahvusliku Liikumise (UNM) valitsemise eesotsas endise presidendi Mihheil Saakašviliga.

Peaminister nimetas Alasania avaldusi vastutustundetuteks ja lisas, et Gruusia euroatlandi integratsioon on ei ole tagasipööratav.

«Kaitseministeeriumis paljastatud rikkumistest ja nendega seonduvatest uurimistest on viimastel päevadel avalikult palju räägitud. Ministeeriumi hankelepinguid arutati valitsuses rohkem kui korra, millega seoses endist kaitseministrit Alasaniat noomiti ja talle anti juhiseid. Sellest hoolimata paljastasid juurdlusasutused terve hulga rikkumisi ja kriminaalmenetluse kaudu algatati asjakohased juurdlused. Viimastel päevadel märgati kaitseministri ilmselget konfrontatsiooni juurdlusasutuste suunal ning katset seda küsimust politiseerida,» ütles Garibašvili.

«Objektiivse tõe väljaselgitamise ja uurimisele kaasaaitamise asemel toob Irakli Alasania käitumine kaasa kaitseministeeriumi ja relvajõudude politiseerimise, mis on minu jaoks kategooriliselt vastuvõetamatu ning mõjutab negatiivselt meie riigi julgeolekut ja valitsuse efektiivset tööd,» lisas peaminister.

«Oleme korduvalt rõhutanud, et korruptsioonivastane võitlus on meie valitsuse üks prioriteetidest ja oleme ka tulevikus taoliste faktide paljastamise osas kompromissitud, olenemata sellest, milline minister on sellega seotud - tegemist on meie põhimõttelise seisukohaga.»

«Gruusia relvajõudude ja kaitseministeeriumi politiseerimise vältimiseks ja iseseisva uurimise jaoks vajalike tingimuste loomiseks otsustasin kaitseministri ametist vabastada,» sõnas Garibašvili.

«Alasania avaldus, et käesolev ministeeriumi tegevuse uurimine on rünnak riigi euroatlandi valikule, on läbinisti vastutustundetu,» ütles peaminister.

«Tahan veel kord rõhutada seda, mida olen juba korduvalt öelnud, et meie riigi [Gruusia] euroatlandi integratsioon pole ainult valitsuse, vaid meie rahva valik, ja see protsess ei ole tagasipööratav,» lisas ta.

«Euroatlandi integratsiooni hõlmav Gruusia valitsuse välispoliitiline liin ei sõltu ja ei saa kunagi sõltuma ühe ministri seisukohast või arvamusest,» ütles Garibašvili.

Gruusia president Giorgi Margvelašvili mõistis hukka «poliitilise vastasseisu, mis ohustab riigi institutsioonide toimimist ja euroatlandi integratsiooni».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles