USA valimistel toetati kolmes piirkonnas kanepi legaliseerimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepi legaliseerimist toetav plakat.
Kanepi legaliseerimist toetav plakat. Foto: SCANPIX

USA vahevalimistega koos läbi viidud mitmesuguste rahvahääletustega avaldati muu hulgas Oregoni osariigis ja Washingtonis (Columbia ringkonnas) toetust kanepi legaliseerimisele.

Eeldatavasti dekriminaliseerib marihuaana omamise ja pruukimise ka Alaska, kuid osariigi asendi tõttu ei ole seal täielikud valimistulemused veel selgunud.

Oregon ja USA pealinna hõlmav Colombia ringkond lisandusid kanepiosariikide ritta, mis sai alguse kahe aasta eest läänest Colorado ja Washingtoni osariigist.

Referendumitega toetati Arkansas', Illinois', Nebraska ja Lõuna-Dakota osariigis alampalga tõusu, Colorados, Põhja-Dakotas ja Tennessees pandi hääletusele abordiküsimus.

Rahval lasti otsustada abordi ja geiabielude, aga ka relvaseaduste, geenmuundatud organismide, lõhepüügi ja karuvõitluse üle.

Colombia ringkonnas toetas marihuaana lõõgastaval eesmärgil kasutamist 65 ja vastu hääletas 28 protsenti valijaist, Oregon võttis sama otsuse vastu häältega 54-46.

«Üha enam inimesi on hakanud aru saama, et on mõistlik eelistada litsentseeritud, reguleeritud ja maksustatud marihuaanaäri narkokartellidele,» ütles Colorado marihuaanatootjate ühenduse juht Mike Elliott.

Washingtoni tänavatel rõõmustati, et narkosõda on nüüdseks läbi. «Columbia ringkond oli narkosõja sünnikoht ja marihuaana keelustamine oli narkosõja mootor. Täna paneme me selle mootori seisma,» ütles kanepi legaliseerimise kampaaniat vedanud Malik Burnett.

Alaskas toetas marihuaana legaliseerimist 52,6 protsenti valijaist 47,4 vastu, kui loetud oli 44 protsenti häältest.

Florida aga jättis marihuaana meditsiinieesmärgil lubamise heaks kiitmata. Selle poolt hääletas küll 57 protsenti valijaist, aga keelu tühistamiseks olnuks vaja vähemalt 60 protsenti.

Kanep oli üks paljudest asjadest, mis vahevalimistel osariikides hääletusele pandi. Rahval lasti otsustada abordi ja geiabielude, aga ka relvaseaduste, geenmuundatud organismide, lõhepüügi ja karuvõitluse üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles