Torino surilina saab peagi jälle vaatamas käia

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle nelja meetri pikka surilina peavad skeptikud keskaegseks võltsinguks, selle päritolusse uskujad aga Jeesus Kristuse surnukeha katnud riidetükiks.
Üle nelja meetri pikka surilina peavad skeptikud keskaegseks võltsinguks, selle päritolusse uskujad aga Jeesus Kristuse surnukeha katnud riidetükiks. Foto: SCANPIX

Väidetavalt Jeesus Kristuse surnukeha katmiseks kasutatud Torino surilina pannakse järgmisel aastal taas vaatamiseks välja.

Viimati pääses avalikkus linale ligi 2010. aastal. Torino katedraali temperatuuritundlikus vitriinis asuva eseme külastamine on tasuta.

Paavst Franciscus läheb kultuslikku riidetükki Torinosse vaatama 21. juunil.

Franciscuse eelkäija paavst Benedictus XVI kirjeldas lina ikoonina, mis on kirjutatud ristilöödud mehe verega.

Skeptikud on nimetanud seda keskaegseks võltsinguks.

Torino peapiiskopi sõnul on surilina nii reaalsus kui müsteerium, millele teadus ei ole osanud konkreetseid vastuseid anda.

Esimest korda mainiti Torino surilina 14. sajandil, 20. sajandil on seda korduvalt analüüsitud ning saadud erinevaid tulemusi selle võimaliku vanuse osas.

Kunstiajaloolane Nicholas Allen väidab, et kujutis tekitati Torino surilinale fotograafilisel meetodil ja võib olla maailma vanim säilinud foto. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles