Gruusia ministrite äkiline lahkumine võib olla kasulik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametist tagandatud kaitseminister Irakli Alasania.
Ametist tagandatud kaitseminister Irakli Alasania. Foto: SCANPIX

Gruusias viimasel paaril päeval väga kiiresti arenenud poliitiline kriis ei ole üllatav ega ilmtingimata murettekitav, vaid võib olla hoopis sedasorti raputus, mida Gruusia poliitikal on vaja, et seada tulevikuks selgemad sihid, kirjutab Raadio Vaba Euroopa/Raadio Vabaduse veebilehel David Kakabadze.

Vaid paari päeva jooksul on Gruusias ametist tagandatud läänemeelne kaitseminister ning välisminister ja Euroopa integratsiooni minister astusid solidaarsusest ise tagasi. Valitsuskoalitsioonist Gruusia Unistus lahkus seepeale kümme saadikut ja jättis koalitsiooni parlamentaarse enamuseta. 

Nähtav ajend juhtunule oli korruptsiooniuurimine kaitseministeeriumis, kaitseminister Irakli Alasania asus oma alluvaid kaitsma ja kritiseeris uurimisega tegelevat prokuröri ning peaminister Irakli Garibašvili tagandas ta seepeale ametist.

Sündmuste taga on aga asjaolu, et koalitsioon Gruusia Unistus on juba kaua olnud plahvatusohtlik. Koalitsiooni kuuluvad erakonnad, mis tulid 2012. aastal kokku eelkõige seetõttu, et nad kõik tahtsid kukutada toonast presidenti Mihheil Saakašvilit, muus jääb nende ühisosa segaseks.

Alasania ja solidaarsusest lahkunud isikud esindavad Gruusia Unistuse kõige häälekamat osa, kuhu kuulujad nõuavad tugevamaid sidemeid NATO ja Euroopa Liiduga.

Ka Garibašvili toetab avalikult Eurointegratsiooni, ent püüab samal ajal tasakaalu leida ja parandada suhteid ning arendada kaubavahetust Venemaaga. Seda toetab ka eelmine peaminister Ivanišvili. Gruusia ei ole ühinenud ka Ukrainas toimuva tõttu Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonidega.

Poliitilise kriisi sisu ei ole aga vaid küsimus, kui kiiresti läheneb Gruusia läänele, Gruusia Unistusse on jäänud veel teisigi tugevalt lääned vaatavaid poliitikuid, sealjuures David Usupašvili ja tema juhitavad vabariiklased. 

Kriisi sisu paistab Kakabadze sõnul olevat rohkem poliitiliste liidrite arusaamas, et nad ei saa enam töötada amorfses koalitsioonis, kus Ivanišvili mõjuvõimu all peavad koos tegutsema ühisosadeta erakonnad. Endisel peaministril ei ole ametlikult küll enam vastavat positsiooni, ent ta oli kohal ka eile, kui Alasania Vabade demokraatide parlamendisaadikud tulid oma lahkumisest teatama. Protestiks kõndisid need samad saadikud kohtumiselt minema.

Kümne parlamendisaadiku lahkumine tähendab Gruusia Unistuse jaoks enamuse kaotust parlamendis ning võib anda võimaluse poliitilisteks muutusteks.

2016. aastal toimuvad Gruusias aga juba uued üldvalimised ning praegune segadus, millest välja tulemiseks peavad erakonnad sõlmima uusi liite, võib luua oluliselt selgema poliitmaastiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles