Valgekaartlane ei pääse akadeemikute auväärsesse ritta

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Admiral Aleksandr Koltšak.
Admiral Aleksandr Koltšak. Foto: Vikipeedia

Venemaa teaduste akadeemia ei saa oma liikmete hulka arvata valgekaartlaste juhti Aleksander Koltšaki, kuna see pole põhkirja kohaselt võimalik.

Polaaralade uurimisega tegelenud valgekaartlaste ühte juhti Aleksandri Koltšakile sooviti anda akadeemiku tiitel, teatab RIA Novosti.

Liikumine «Admiral Koltšaki pärand» pöördus vastava sooviga Venemaa Teaduste Akadeemia poole. «Meil ei ole sellist praktikat. Akadeemia põhikirja kohaselt võib akadeemikuks esitada ainult elavat inimest, kel on saavutusi teaduse vallas,» teatas akadeemia.

Samuti on põhikirjas sätestatud, et kandidaate võivad esitada teaduste akadeemia liikmed ja instituudi.

Ühe polaarteadlase, riigiduuma asespiikri Artur Tšilingarovi sõnul on Koltšakil silmapaistvad teened polaaralade uurimisel. Samas kahtles ta, kas akadeemia põhikirja hakatakse ringi tegema.

Enne revolutsiooni osales admiral Koltšak mitmetel polaarekspeditsioonidele. 1900 aastal püüdis ta koos polaaruurija, parun Eduard von Tolliga leida legendaarset Sannikovi maad.

1908. aastal korraldas ta ekspeditsiooni pikki Siberi kallast. Admiral nime kandis üks saar Novaja Zemlja lähistel, hiljem nimetati see saar ümber Rastorgujeviks. Tema andmete põhjal loodud kaarte kasutasid Nõukogude Liidu polaaruurijad veel 50-ndatel aastatel.


Venemaa kodusõja ajal oli ta üks valgekaartlaste juht ning talle omistati sel ajal Venemaa valitseja tiitel. Jaanuaris 1920. võeti ta Irkutskis kinni ning lasti 7. veebruaril maha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles