Soome peaminister pääses üle noatera

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Alexander Stubb
Soome peaminister Alexander Stubb Foto: SCANPIX

Soome parlament toetas tänasel hääletusel napi häälteenamusega peaminister Alexander Stubbi valitsuse jätkamist.

Hääletusel toetas senise võimuliidu jätkamist 97 ja selle vastu oli 94 rahvasaadikut. Neljal valitsuserakonnal on 200-liikmelises parlamendis 101 kohta, kuid kõik parlamendiliikmed ei viibinud hääletuse ajal kodumaal.

YLE nimetas seda juba enne üle pika aja hääletuseks, mis pole lihtsalt formaalsus. Olukorra teeb valitsuse jaoks pinevaks asjaolu, et neli kuud võimul olnud Alexander Stubbi valitsusest on lahkunud nii rohelised kui Vasakliit.

Kui valitsus usaldushääletuse kaotab, oleks tegu esimese taolise juhtumiga 56 aasta jooksul. Iseseisva Soome ajaloos on valitsus usaldushääletuse kaotanud neljal korral – 1926., 1928., 1957. ja 1958. aastal.

Opositsioon süüdistab Stubbi valitsust majanduslikes eksisammudes ning riigi krediidireitingu alanemises. Samuti on valitsus edasi lükanud mitmeid võtmereforme, eriti sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonnas.

Stubbi valitsuse jätkumise hääletati parlamendis ka 24. septembril. Siis pooldas valitsuse jätkamist 97 ja vastu oli 84 parlamendisaadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles