Islamistide edukas värbamistöö tekitab muret

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: graphics news

Üleeilsetes USA droonirünnakutes Süüria Idibi provintsis tegutsevate Khorasani grupi islamistide pihta sai surma ka üks Lääne-Prantsusmaalt pärit mees, 24-aastane David Drugeon. Uudistekanali CNN andmeil näitab õhulöökide vähesus ja täpsus tol õhtul tolles piirkonnas, et ameeriklased teadsid täpselt, keda nad tahavad tabada.

CNNi andmeil kulges Drugeoni lapsepõlv üsna õnnelikult varateismeeani. Tema isa oli bussijuht ja ema sekretär. Nad elasid Vannes’i eeslinnas, mille asukateks olid valdavalt töölisklassi ja sisserändaja taustaga inimesed. Pöördelise tähtsusega Drugeoni elus oli aga arvatavasti vanemate lahutus ajal, kui ta oli 13. Aasta hiljem pöördus ta islamisse ja võttis endale nimeks Daoud.

Radikaalse islamisti karjääri alustas ta 2010. aastal Pakistanis, kui liitus Al-Qaeda haruga, kelle põhitegevuseks oli Afganistanis teenivate USA sõdurite ründamine. Prantsuse luureallikate andmeil õppis ta Pakistanis ära pommivalmistamise.

Millalgi selle aasta alguses otsustas Drugeon tegevuspaika vahetada ja liikus edasi Süüriasse. Seal liitus ta Khorasani grupiga, kus annavadki tooni varem Pakistanis tegutsenud. Ühendriikide luureallikatele viidates väitis CNN, et nüüd on prantslane aidanud liikuda uutel võitlejatel Euroopast Süüriasse ning kavandanud ka terrorirünnakuid oma sünnimaal.

Eilse uudise järgi tegeles prantslane põhjalikult rünnakute korraldamisega lääneriikidele. Muuseas arendas tema «pommimeeskond» lõhkekehi, millega saaks lipsata läbi lennujaamade turvakontrolli.

Drugeon ja teised temasugused on ka põhjus, miks lendas USA justiitsminister Eric Holder eile Pariisi juba varem planeeritud kohtumisele. Sellel arupidamisel osalesid kuue suure ELi riigi – Hispaania, Itaalia, Poola, Prantsusmaa, Saksamaa ja Ühendkuningriigi – ning ka Türgi ja Kanada siseministrid. Küsimuseks oli, kuidas peatada islamistide värbamistöö ning selle ohvriks langenute tagasitulek Euroopa ja Põhja-Ameerika riikides.

USA värskeimate andmete põhjal suundub iga kuu Iraaki ja Süüriasse umbes tuhat võõrvõitlejat. ÜRO julgeolekunõukogu uuringu järgi ületab alates 2010. aastast džihadistide poolele võitlema läinud inimeste hulk eelmise 20 aasta jooksul üle maailma mitmesuguste äärmusorganisatsioonidega liitunute oma.

Lennukeelunimekirjad

Quilliami mõttekoja terrorismivastase võitluse valdkonna vanemteadur Erin Marie Saltman märkis AFP-le, et varem sõitsid võõrvõitlejad Süüriasse siiras usus, et lähevad sinna tegema humanitaartööd. «Nüüd on panused mõnevõrra kõrgemad,» nentis ta. «Kõik, kes sinna nüüd lähevad, on radikaalselt meelestatud uskuma märterlusse, mistap enamik neist ei arva, et nad tegelikult tagasi tulevad.»

Mitte-moslemi riikide seast tuleb suurim hulk islamivõitlejaid Venemaalt. Moskvas tegutseva Carnegie instituudi uurija Aleksei Malašenko arvab, et ka liitlaste õhulöökidel pole olnud erilist pidurdavat mõju.

Samal ajal püüavad Euroopa riigid välja mõelda, kuidas tulla toime seltskonnaga, kes võib pärast islamistide poolel võitlemist Euroopasse naasta.

Näiteks sel nädalal kirjutas Briti ajaleht Guardian, et London nõuab edaspidi kõigilt Saksa lennufirmadelt, et need enne maandumist edastaksid kontrollimiseks oma reisijate nimekirjad. Britid hakkavad koostama oma lennukeelunimekirju islamistidega seotud inimestest ning kui mõni selline isik võetakse pardale, tähendab see, et lennukil pole enam luba Ühendkuningriigi pinnal maanduda.

Murelik Austria

Austrias koguti sel nädalal kokku umbes 150 kooli õppealajuhatajad, kellele peeti loeng, kuidas avastada oma õpilaste seast võimalik džihadist. «Muutused riietes, mida nad kannavad, kasvanud sotsiaalvõrgustike kasutamine, koolist puudumine,» loetles ohu märke julgeolekuekspert Erich Zwettler.

Nädal enne õpetajate loengut oli Alam-Austrias vahistatud 14-aastane islamiradikaalidega seotud poiss, kes kavatses end Viini raudteejaamas õhku lasta. Juba kevadest ootavad vanemad koju kaht bosnia päritolu teismelist Viini neidu, kes omal algatusel Süüriasse ekstremistidele naiseks läksid.

Viitega politsei andmetele kirjutas väljaanne The Local, et ainuüksi Austriast on sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik ja teiste samasuguste poolele võitlema läinud umbes 140 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles