Putin kaitses Molotov-Ribbentropi pakti

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1939. aastal allkirjastatud Molotov-Ribbentropi pakt põhjustab ajaloolaste ja poliitikute erinevate tõlgenduste tõttu siiani segadust näiteks Balti riikide ja Venemaa suhetes. Pildil seisavad Vjatšeslav Molotov ja Jossif Stalin, allkirja annab Joachim von Ribbentrop.
1939. aastal allkirjastatud Molotov-Ribbentropi pakt põhjustab ajaloolaste ja poliitikute erinevate tõlgenduste tõttu siiani segadust näiteks Balti riikide ja Venemaa suhetes. Pildil seisavad Vjatšeslav Molotov ja Jossif Stalin, allkirja annab Joachim von Ribbentrop. Foto: Repro

Kolmapäevasel kohtumisel noorte ajaloolastega kaitses Vene president Vladimir Putin Nõukogude Liidu ja Natsi-Saksamaa vahel teise maailmasõja künnisel sõlmitud Molotov-Ribbentropi pakti.

Koosoleku protokollist lähtuvalt ütles Putin: «Nad vaidlevad siiamaani Molotov-Ribbentropi pakti üle ja süüdistavad Nõukogude Liitu Poola jagamises.»

Putini sõnutsi käitus Poola samamoodi, haarates osa Tšehhoslovakkiast kui neid ründas Saksamaa, vahendab Financial Times.

Riigipea jätkas: «Tõsiseltvõetavad uuringud on näidanud, et sellised meetodid olid tol ajal osaks välispoliitikast. Nõukogude Liit kirjutas Saksamaaga alla mittekallaletungilepingu. Nad ütlevad: «Oh kui halb.» Mida siin halba on, kui Nõukogude Liit ei tahtnud võidelda? Mis sellega valesti on?»

Ühe lääne diplomaadi sõnutsi kinnitavad Putini märkused kahtlusi, et Euroopa julgeoleku alustalad pole talle olulised. «[Selle pakti] salaprotokoll defineeris käputäie naaberriikide territooriumid lähtuvalt Nõukogude ja Saksa mõjusfääride piiridest,» ütles diplomaat. «Ta näib ütlevat, et see oli ajaloolises kontekstis OK. Kuidas jääb praeguse kontekstiga?» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles