Kerry eitas Iraani tuumaprogrammi sidumist koostööga äärmuslaste vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry Pekingis toimuval APECi tippkohtumisel.
USA välisminister John Kerry Pekingis toimuval APECi tippkohtumisel. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry eitas täna ägedalt teateid, nagu oleks Washington pakkunud Iraanile koostöö arutamist võitluses islamiäärmusluse vastu, kui Teheraniga jõutaks tuumakõnelustel kokkuleppele.

«Tuumakõnelustel pole ühegi teise teemaga vähimatki seost,» ütles Kerry Pekingis, kus ta osaleb Aasia-Vaikse ookeani Majanduskoostöö (APEC) foorumil.

Ajaleht Wall Street Journal kirjutas esmaspäeval, et USA president Barack Obama on kirjutanud salaja Iraani kõrgeimale juhile, et arutada võimalikku koostööd sunni äärmuslastele tingimusel, et saavutatakse kokkulepe Iraani tuumaprogrammi üle.

Ajalehe andmetel saatis Obama oktoobris Iraani kõrgeimale juhile ajatolla Ali Khameneile kirja, milles kutsus ühisele võitlusele sunniäärmusliku Islamiriigi terroristide vastu.

Kerry ütles, et ta ei kommenteeri USA presidendi võimalikku eraviisilist kirjavahetust mõne teise riigi juhiga. Obama võimalikku erakorrespondentsi maailma mõne liidriga keeldus kommenteerimast ka Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest.

Iraan ja suurriigid peavad Iraaniga kõnelusi kokkuleppe saavutamiseks, mille kohaselt Teheran peaks vastutasuks rahvusvaheliste sanktsioonide leevendamise eest ohjeldama oma tuumaambitsioone. USA välisminister kohtub pühapäeval uuteks kõnelusteks oma Iraani kolleegi Mohammad Javad Zarifi ja Euroopa Liidu esindajaga läbirääkimistel Catherine Ashtoniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles