Saksamaa tähistab Berliini müüri langemise aastapäeva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer jalutab metalltorude juures, mis tähistavad Berliini müüri asukohta  Bernauer Strassel.
Koer jalutab metalltorude juures, mis tähistavad Berliini müüri asukohta Bernauer Strassel. Foto: SCANPIX

Saksamaa tähistab homme 25 aasta möödumist Berliini müüri langemisest, mis oli pöördeline hetk kommunismi kokkuvarisemisel ja viis riigi taasühinemisele.

Pühapäeva õhtul kerkib endise piiri kohale 15 kilomeetri pikkune valgustatud õhupallide kett.

«28 aastat linna jaganud müüri langemine oli hetk, kust polnud tagasipöördumist, alates sealt liikus kõik täiesti uue maailmakorra poole,» ütles Berliini müüri memoriaali direktor Axel Klausmeier.

Saksa kantsler Angela Merkel avab pühapäeval müüri ühe säilinud lõigu juures muuseumi.

«Veel tänagi tajun läbi Brandenburgi värava minnes, et see polnud suure osa minu elust võimalik ning et ma pidin seda vabadustunnet ootama 35 aastat,» ütles Ida-Saksamaal üles kasvanud Merkel. «Berliini müüri langemine muutis mu elu.»

Tulevane kantsler oli üks tuhandetest, kes tulvasid Lääne-Berliini tundidel, mis järgnesid Ida-Saksamaa võimupartei poliitbüroo esindaja Günter Schabowski teatele, et idasakslasi lubatakse Lääne-Berliini ja Lääne-Saksamaale. Piirivalve polnud saanud korraldust kellegi läbilaskmiseks, kuid loobus rahvamasside tagasihoidmisest. Keskööks olid kõik Berliini piiripunktid avatud.

Vähem kui aasta hiljem järgnes Berliini müüri langemisele 3. oktoobril 1990 Saksamaa taasühinemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles