Küpros süüdistab Türgit provokatiivsetes sammudes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose president Nicos Anastasiades
Küprose president Nicos Anastasiades Foto: SCANPIX

Küprose president Nicos Anastasiades süüdistas laupäeval Türgit provokatiivses tegevuses, mis takistab saareriigi rahukõnelusi ja ohustab julgeolekut Vahemere idaosas.

Möödunud kuul peatas Küpros osaluse ÜRO vahendusel toimuvatel rahukõnelustel Türgiga, põhjendades seda Ankara otsusega otsida naftat ja gaasi samas piirkonnas, kus Küpros on juba sõlminud proovipuurimisteks litsentsilepped.

«Türgi provokatiivne tegevus mitte üksnes ei kahjusta rahukõnelusi, vaid mõjutab ka julgeolekut Vahemere piirkonnas,» lausus Kairos visiidil viibiv Anastasiades.

«Et (rahu)kõnelused õnnestuksid, peab Türgi näitama oma positiivseid kavatsusi ja võtma konstruktiivse hoiaku läbi positiivsete ja tõhusate sammude selles suunas,» ütles ta tõlgi vahendusel.

Küprose kreeklaste liider esines Kairos ühisel pressikonverentsil koos oma Egiptuse ametivenna Abdel Fattah al-Sisi ja Kreeka peaministri Antonis Samarasega.

20. oktoobrist alates on Türgi uurimislaev viibinud Nikosia andmeil Küprose majandusvetes saare lõunaranniku lähedal.

Ankara on teatanud, et Türgi alus teostab kuni 30. detsembrini uurimistöid samas piirkonnas, kus opereerib Itaalia-Korea energiakonsortsium ENI-Kogas.

Türgi väed hõivasid 1974. aastal Küprose põhjaosa vastuseks Kreekas asetleidnud riigipöördele, mille järel kerkis üles oht Küprose ühendamisest Kreekaga.

Ankara on vastu Küprose valitsuse sammudele rannikumeres asuvate maardlate uurimiseks, enne kui on saavutatud kokkulepe saare taasühendamiseks.

Anastasiades, Samaras ja Sisi osalevad laupäeval Kairos tippkohtumisel, kus on kõne all regionaalne julgeolek ja majanduskoostöö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles