Mas kutsus Madridi andma Katalooniale luba ametlikuks referendumiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia president Artur Mas ja tema  abikaasa Helena Rakosnik osalemas sümboolsel hääletusel Barcelonas.
Kataloonia president Artur Mas ja tema abikaasa Helena Rakosnik osalemas sümboolsel hääletusel Barcelonas. Foto: SCANPIX

Kataloonia president Artur Mas kutsus täna, mil katalaanidel on võimalik avaldada iseseisvuse küsimuses arvamust mitteametlikul hääletusel, korraldama otsustavat iseseisvusreferendumit.

Masi sõnul näitavad pühapäevasel hääletusel osalejate pikad järjekorrad, et katalaanid väärivad siduvat referendumit. Hispaania autonoomse piirkonna president avaldas lootust, et tal õnnestub veenda Madridi loobuma vastuseisust säärasele referendumile.

«Vaatamata tohututele raskustele, oleme leidnud oma tee ja 9. novembril oleme päral...sellest silmapaistvast sündmusest võtab osa palju inimesi,» ütles Mas inglise keeles välisajakirjanikele pärast hääle andmist Barcelonas.

«Me väärime õigust hääletada üldtunnustatud referendumil ning see on midagi, mida Madridis ehk mõistetakse. Kui seda ei tehta, on meie tahe protsessiga jätkata,» lisas ta.

Masi sõnul on katalaanidel õigus korraldada Šotimaa ja Kanada prantsuskeelse Quebeci provintsi eeskujul analoogiline referendum. Šoti valijad lükkasid referendumil iseseisvumise idee tagasi 18. septembril ning Quebeci elanikud viimati 1995. aastal.

«Me üritame veenda Madridi 9. novembri järel, et katalaanid väärivad referendumit kõigi sellest tulenevate poliitiliste tagajärgedega, nagu šoti rahvas mõne nädala eest ja Quebeci elanikud mõned aastad tagasi. Miks mitte Kataloonia?» küsis Mas.

Hispaania keskvalitsus vastustab ametlikku referendumit ning konstitutsioonikohus peatas referendumi korraldamise, ent Mas asendas selle sümboolse hääletusega.

Konstitutsioonikohus andis teisipäeval keskvalitsuse taotlusel Katalooniale käsu 9. novembriks kavandatud hääletus ära jätta, aga Mas tõotas selle keelust hoolimata läbi viia.

Pühapäevase küsitluse viivad läbi ligikaudu 41 000 vabatahtlikku.

Hääletussedelil tuleb vastata kuni kahele küsimusele: «Kas tahate, et Kataloonia oleks riik?» ja kui vastus on jaatav, siis küsitakse: «Kas tahate, et see riik oleks iseseisev?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles