Kiiev: riigi idaosas sai ööpäevaga surma kolm Ukraina sõjaväelast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdurid
Ukraina sõdurid Foto: SCANPIX

Riigi idaosas sai pühapäeval suurtükitules surma kolm ja vigastada 13 Ukraina sõjaväelast, teatas riiklik julgeoleku- ja kaitsenõukogu pühapäeval.

Pühapäeva hommikul Donetski linnas alanud suurtükituli jätkus kogu pühapäeva pärastlõuna, ent ei olnud enam nii äge kui öösel, mil kesklinna lähedal kostus ligi kaks tundi suurtüki- ja miinipildujatule müra, teatas AFP ajakirjanik sündmuskohalt.

Ukraina võimude väitel tegelevad valitsusväed üksnes oma positsioonide kaitsmisega separatistide rünnakute eest.

Donetski separatistide liider Aleksandr Zahhartšenko teatas pühapäeval Donetski lennujaama inspekteerides valitsusvägede suurtükitule alla sattumisest. «Nad jätkavad meie lennujaama pommitamist, midagi ei muutu,» filmis Vene väljaanne LifeNews Zahhartšenkot ütlemas.

Venemeelsed separatistid on viimastel päevadel saanud Venemaalt täiendavat varustust ja võitlejaid. AFP ajakirjanikud nägid 20 sõjaväesõidukist ja 14 haubitsast koosnevat kolonni läbimas separatistide käes olevat Makijvka linna. Konvoi suundus Donetski poole.

Ukraina sõjavägi teatas reedel 32 tankist, 16 haubitsast ja 30 vägesid ja varustust vedavast veokist koosneva kolonni sisenemisest Ida-Ukrainasse.

Välisajakirjanikud on viimastel päeval üha enam märganud eraldusmärkideta sõidukikolonne. Ukraina sõjavägi süüdistas pühapäeval taas Venemaad vägede salaja Ida-Ukrainasse toomises, et tugevdada separatistide ridu uue pealetungi eel.

OSCE väljendas laupäeval muret pärast seda, kui organisatsiooni vaatlejad nägid tankikolonnide, haubitsate ja transportmasinate liikumist Ida-Ukrainas.

OSCE avaldatud teate kohaselt nägid organisatsiooni vaatlejad «raskerelvastuse ja tankikonvoide liikumist» mässuliste hõivatud Donetski ja Makijivka linnades.

Vaatlejad märkasid enda sõnul Makijivka linna lähistel maanteel liikumas «rohkem kui 40 veokit ja paakautot».

«Masinatest 19 olid suured veokid - Kamazid, kaetud, tunnus- ja numbrimärkideta - millest igaüks vedas järel 122 millimeetrist haubitsat ning mille kastides istusid tumerohelistes vormides tunnusmärkideta isikud. Masinatest 15 oli transportmasinad Kraz.»

Lisaks nähti kuut paakautot ja üht lahingmasinat.

Donetskist edelas nägid vaatlejad ka «üheksast tankist koosnevat konvoid - neli T-72 ja viis T-64 tanki - mis olid märgistamata ning liikusid läände».

Ukraina kontaktgrupi osapooled - Ukraina, separatistid, Venemaa ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) - allkirjastasid 5. septembril Minskis relvarahu. Kaks nädalat hiljem allkirjastati relvarahu jõustamise memorandum, ent sõjategevus ei ole Ida- Ukrainas sellest hoolimata peatunud.

Minski lepete kohaselt peaksid sõdivad pooled muuhulgas lõpetama kõigi relvade kasutamise ning lepped näevad ette vaenupoolte vahele kuni 30 kilomeetri laiuse demilitariseeritud puhvertsooni loomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles