Kataloonia hääletusel toetati ülekaalukalt iseseisvust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia referendum iseseisvuse üle
Kataloonia referendum iseseisvuse üle Foto: SCANPIX

Kataloonias pühapäeval korraldatud sümboolsel iseseisvusreferendumil toetas 80,7 protsenti osavõtnutest iseseisvust, selgus osalistest ametlikest tulemustest.

Hääletajatel paluti vastata kahele küsimusele. Esimene neist oli: «Kas te tahate, et Kataloonia oleks riik?». Jaatava vastuse korral küsiti: «Kas te tahate, et see riik oleks iseseisev?»

Kui loetud oli 2 043 226 häält, oli 1 649 239 andnud jaatava vastuse nii esimesele kui teisele küsimusele, ütles Kataloonia asepresident Joana Ortega pressikonverentsil.

Veidi üle 10 protsendi - 206 599 - oli andnud jaatava vastuse esimesele küsimusele, kuid eitava teisele, ning veel 4,5 protsenti ehk 92 939 andis mõlemale küsimusele eitava vastuse.

Kataloonia viis hääletuse läbi hoolimata Hispaania keskvalitsuse ägedast vastuseisust ning eirates konstitutsioonikohtu otsust hääletus üldse ära jätta.

Ametlikke valijanimekirju ei olnud, kuid Kataloonia valitsus ütles, et hääletusõigus oli 5,4 miljonil katalaanil ja elamisloaga välismaalasel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles