Leedu kodanik sai süüdistuse Valgevene kasuks spioneerimises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu sõdur rahvuslipuga.
Leedu sõdur rahvuslipuga. Foto: SCANPIX

Leedu kodanikule esitati süüdistus Valgevene eriteenistuste heaks töötamises, teatas täna Leedu peaprokuröri asetäitja Darius Raulušaitis.

Aseprokuröri sõnul jätkub uurimine ka teise isiku suhtes, keda samuti kahtlustatakse spioneerimises.

Süüdistatav töötas lennujuhtimise alal tegutsevas riigifirmas, lisas ta. «Isik töötas ühes lennujuhtimise valdkonnas tegutsevas ettevõttes,» ütles prokurör ajakirjanikele.

Süüdistatav on Vilniuse elanik. Ta peeti kinni ligi aasta eest ja on alates sellest ajast vahi all viibinud. Talle on esitatud süüdistus spionaažis Leedu riigi vastu ning Valgevene eriteenistuste korralduste täitmises. Süüdimõistmise korral ootab süüdistatavat kuni 15-aastane vangistus.

Kriminaalasi jõudis Vilniuse ringkonnakohtusse julgeolekuameti pika luureoperatsiooni tulemusel.

Süüdistatava kohta on seni avaldatud ainult tema nimetähed - R.L.

Leedu peaprokuratuuri teatel pildistas süüdistatav salaja dokumente ja teisi objekte ning andis kogutud info edasi Valgevene relvajõudude kindralstaabi luurevalitsusele. Süüdistatavat kahtlustatakse info kogumises Leedu armee, selle väeosade, Leedu riiklikule julgeolekule strateegiliselt oluliste riigiettevõtete ja nende tegevuse ning taristu kohta.

Teise kahtlusaluse kohta ei ole prokuratuur infot andnud.

Julgeolekuteenistuse juht Gediminas Grina ei kommenteerinud esmaspäeval, kui palju infot jõudis süüdistatav Valgevenele üle anda. «Me ei saa neile teada anda, mida me teame,» ütles Grina. Ametiisikud peavad tõenäoliseks, et Valgevene jagas saadud luureinfot Venemaaga.

«Riigikaitse ja luure valdkonnas on see meie jaoks üks ja seesama, sest Valgevene on Venemaaga liidusuhetes,» ütles Grina. «On tõenäoline, et Valgevene eriteenistused jagavad saadud infot Vene teenistustega.»

SSD teatas septembris, et Vene luure- ja julgeolekuteenistused on oma tegevust Leedus"agressiivselt intensiivistanud.

Valgevene luure- ja julgeolekuteenistuste pikaajaliste peaeesmärkidena nimetas SSD tänavuses raportis siseriiklikult president Aleksandr Lukašenko valitsuse stabiilsuse tagamist ning välismaal Valgevene poliitiliste ja majandushuvide kaitsmist. Valgevene riiklik julgeolekukomitee (KGB) tegutseb aktiivselt Leedu vastu. KGB tegevus keskendub Valgevene opositsiooniorganisatsioonidele ja nende sidemetele Leeduga, KGB huvi keskpunktis on ka Leedu valgevenelaste kogukond.

Valgevene saatkond Leedus keeldus täna olukorda kommenteerimast.

Julgeolekuteenistuse teatel saatis Leedu aastatel 2004-14 riigist välja 11 välisriikide luurajat.

Riikliku julgeolekuvalitsuse pressiteate kohaselt on tegemist «esimese seda tüüpi kohtuasjaga alates Leedu luureseaduse jõustumisest 2013. aasta 1. jaanuaril».

Julgeolekuvalitsus teatas septembris, et Vene luure- ja julgeolekuteenistused on oma tegevust Leedus agressiivselt intensiivistanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles