Obama: Pyongyangi otsus ameeriklased vabastada on väike žest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama (paremal) koos Austraalia valitsusjuhi Tony Abbottiga täna USA Pekingi saatkonnas.
USA president Barack Obama (paremal) koos Austraalia valitsusjuhi Tony Abbottiga täna USA Pekingi saatkonnas. Foto: SCANPIX

Kahe Põhja-Koreas vangi mõistetud ameeriklase vabastamine oli vaid väike žest ning suhete parandamiseks peaks Pyongyang muutma oma suhtumist tuumarelvadesse, ütles USA riigipea Barack Obama.

«Oleme korduvalt öelnud, et kui Põhja-Korea hakkab suhtuma tõsiselt Korea poolsaare tuumavabaks muutmisesse ning on valmis seda teemat arutama, siis on Ühendriigid lahendusele jõudmise üritamisel väga avatud,» ütles Pekingis visiidil viibiv Obama täna ajakirjanikele.

«Senimaani on meie suhetes tõsine probleem,» lisas USA president kohtumisel Austraalia peaministri Tony Abbottiga.

Obama sõnul on ta vabastatud ameeriklaste perede pärast küll rõõmus, kuid suhete parandamiseks läheb vaja «enamat kui väikseid žeste, mille tunnistajaks me olime».

Obama ja Abbott osalevad Pekingis Aasia-Vaikse ookeani Majanduskoostöö (APEC) tippkohtumisel.

Põhja-Korea vabastas eelmisel nädalal USA kodanikud Kenneth Bae ja Matthew Todd Milleri. USA luurejuhi James Clapperi salajase visiidi järel vabastatud Bae ja Miller saabusid laupäeva õhtul Ühendriikidesse. Bae viibis Põhja-Koreas vangis kaks aastat ning Miller seitse kuud.

Kaks nädalat tagasi vabastas Pyongyang 56-aastase ameeriklase Jeffrey Fowle'i, kes vahistati aprillis pärast seda, kui ta väidetavalt unustas hotelli piibli.

Korea päritolu misjonäril Bael täitus novembri algul kaks aastat vangistust. Põdura tervisega 42-aastane Bae vahistati 2012. aasta novembris ja mõisteti hiljem 15 aastaks sunnitööle.

24-aastase Milleri mõistis Põhja-Korea ülemkohus kuueks aastaks sunnitööle tänavu aprillis. Väidetavalt rebis Miller piiripunktis oma viisa puruks ja nõudis asüüli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles