Gruusia prokuratuur karmistas eksliidritele esitatud süüdistusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia endine president Mihheil Saakašvili.
Gruusia endine president Mihheil Saakašvili. Foto: SCANPIX

Gruusia peaprokuratuur karmistas täna endisele presidendile Mihheil Saakašvilile, ekspeaminister Vano Merabišvilile ja kahele endisele siseministeeriumi kõrgele ametnikule esitatud süüdistusi seoses parlamendisaadiku ründamisega 2005. aastal.

Prokuratuuri teatel süüdistatakse Saakašvilit ja vahejuhtumi ajal siseministri ametikohal töötanud Merabišvilit raske vigastuse tekitamise korraldamises. Varem süüdistati endisi riigijuhte võimuliialdustes vägivaldseid vahendeid kasutades. Süüdimõistmisel ähvardab mõlemat kuni 14-aastane vangistus.

Süüdistuse kohaselt organiseerisid Saakašvili ja Merabišvili parlamendisaadik Valeri Gelašvili ründamise 14. juulil 2005 Thbilisi kesklinnas. Süüdistuse kohaselt juhtisid rünnakut siseministeeriumi tollased ametnikud Erekle Kodua ja Gia Siradze. Rünnak korraldati mitu kuud pärast seda, kui Gelašvili süüdistas ajakirjanduses Saakašvilit oma kinnistu ebaseaduslikus omastamises ja amoraalses eluviisis. Mitu maskides meest peksid Gelašvili läbi, saadik toimetati raskete vigastustega haiglasse.

28. juulil esitas peaprokuratuur Saakašvilile ja mitmele ministrile süüdistuse ametiseisundi kuritarvitamises 7. novembril 2007. aastal opositsiooni meeleavalduse laialiajamisel, telekompanii Imedi rüüstamisel ning selle telejaama asutaja Badri Patarkatsišvili omandi konfiskeerimisel.

Veebruaris mõistis Khuthaisi linnakohus Merabišvili süüdi ametivolituste ületamises, valijate äraostmises ja riigiraha mittesihipärases kulutamises ning määras karistuseks viieaastase vabadusekaotuse.

Merabišvili oli 2012. aastal lühikest aega Saakašvili valitsuse peaminister.

Saakašvili ja Merabišvili kuuluvad Gruusia endise võimupartei Ühtse Rahvusliku Liikumise (UNM) ridadesse, mille praegune võimublokk Gruusia Unistus 2012. aasta oktoobri parlamendivalimistel võimult tõrjus.

Saakašvili ei ole Gruusiasse naasnud pärast seda, kui ta mullu enne 17. novembrit, mil lõppes presidendi ametiaeg, riigist lahkus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles