Putin paneb kaardid sõprusele idas

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin Hiina presidendi Xi Jinpingiga Pekingis Aasia-Vaikse ookeani majanduskoostööorganisatsiooni APEC juhtide kohtumisel kätlemas.
Vene president Vladimir Putin Hiina presidendi Xi Jinpingiga Pekingis Aasia-Vaikse ookeani majanduskoostööorganisatsiooni APEC juhtide kohtumisel kätlemas. Foto: GREG BAKER / AFP

Vene ametnike ja analüütikute sõnutsi on Putini administratsioon jõudnud veendumusele, et kaitsesidemed tuleb sõlmida Hiinaga – Euroopa-Atlandi purunenud julgeolekuarhitektuuri polevat enam võimalik parandada.

«Venemaa ja Hiina koostöö on äärmiselt tähtis säilitamaks rahu rahvusvahelise õiguse raamistikus, muutes selle stabiilsemaks,» ütles Vladimir Putin Pekingis kohtumisel sealse ametivenna Xi Jinpingiga.

Detsembris tuleb avalikustamisele Kremli uuendatud sõjaline doktriin, kirjutab Financial Times. Dokumendiga tuttavate allikate sõnul sätestatakse selles NATO ja USA otsesõnu ohtude või vastastena.

Ühtlasi ütlevad Vene diplomaadid ja analüütikud, et Moskva loodab ehitada 1996. aastal Hiina, Venemaa, Kasahstani, Kõrgõzstani ja Tadžikistani poolt asutatud Shanghai Koostööorganisatsiooni ümber kaalukamaks julgeolekualliansiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles