Islamiriik karmistab läänest tulevate džihadistide taustakontrolli

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi äärmuslased.
Islamiriigi äärmuslased. Foto: SCANPIX

Islamiriigi nime kasutavad sunniäärmuslased on hakanud seadma Euroopast tulevatele džihadistidele endiga liitumiseks karmimaid tingimusi, sest kardavad lääne julgeolekuteenistuste agentide sisseimbumiskatseid.

Islamiriigil on väga mõjukaid vastaseid, mistap on paranoilisus selle juhtide seas ilmselt nii mõistetav kui vajalik. Seetõttu pole kuidagi imekspandav, et äärmuslased on teinud läänest tulevatele džihadistidele nendega liitumise senisest keerulisemaks, kirjutab ajaleht Asharq Al-Awsat.

ISi äärmuslased on välja andnud uued juhised läänest tulevate võitlejate värbamiseks, uutelt liitujatelt nõutakse sealjuures esimest korda oma isiku tõestamist. Muuhulgas on neil nüüd vaja kõigepealt ka soovitust vähemalt ühelt ISi juhtide seas tuntud šeigilt. Parem veel, kui soovitajaid on rohkem.

Soovitusi jagavad ka juba Süürias ja Iraagis võitlevad läänest tulnud džihadistid, kes aitavad isiku tuvastamisel, sest šeigi soovitust võib paljudel olla raske saada. Neile, kellel soovitajaid ei ole, tehakse põhjalik taustauuring, rääkis ajalehele üks anonüümseks jääda soovinud Londonis elav Suurbritannia islamistide liider.

Michael Delefortrie, keda süüdistatakse Belgias islamistide värbamises.
Michael Delefortrie, keda süüdistatakse Belgias islamistide värbamises. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS

Allikas tõi ühe uutele liitujatele soovitusi hankiva rühmitusena välja ka liikumise nimega Sharia4Belgium, kust on Süüriasse reisinud kümneid uusi džihadiste. Rühmitus on praegu Antwerpenis kohtu all, süüdistatuna noorte Süüriasse värbamises.

Äärmuslaste juhtnöörides kinnitatakse, et juhul kui puuduvad soovitajad, võib isiku tuvastamine aega võtta ning seda oodates tuleb olla kannatlik. Ühe ISiga liitunud võitleja teatel võivad taustauuringud aega võtta paar kuud kuni aasta. Hoiatatakse ka, et soovituste puudumisel võidakse mõned liitujad ka tagasi saata. 

Juhistest leiab ka nõuanded, milliseid riideid peaks kandma üks ISiga liituda sooviv džihadistiks pürgija ja mida ta endaga Süüriasse või Iraaki reisides kaasa peab võtma. Lisaks jagatakse ka suuniseid, kuidas kõige paremini vahelejäämist vältida. Näiteks tuleks vältida religioosse sisuga raamatutega reisimist, ent kindlasti võiks kaasas olla sigaretid - suitsetamine on niinimetatud Islamiriigis keelatud.

«Teie riided ei tohiks viidata teie religioonile ja te peaksite olema vaiksed ning mitte liiga palju rääkima. Ainus, mida inimesed teie kohta teadma peavad on, et olete täiesti tavaline reisija /---/ te ei tohiks jagada mingeid detaile iseenda kohta,» kirjutatakse juhistes.

Džihadistidel soovitatakse ka hakata raha säästma, sest seda võib abiellumiseks vaja minna. 

Süüria lapsed Aleppos Islamiriigile truudust vandumas.
Süüria lapsed Aleppos Islamiriigile truudust vandumas. Foto: twitter

Äärmuslastega liitujatel soovitatakse oma kavatsusi pereliikmete ja lähedaste eest varjata ning vältida enne reisi mošeede ja religioossete talituste külastamist. Juhistes kirjutatakse siiski, et pärast baastreeningu läbimist võib lähedasi rühmitusega liitumisest teavitada.

Sihtkohta ei tohiks reisida otse, parem on teha peatus mõnes kolmandas riigis.

Äärmuslastega liitunud võitleja, kes ütles ajalehele vaid oma nimetähed W.A. rääkis, et Süüriasse saab raskusteta reisida näiteks läbi Türgi. Antalyas näiteks olevat väikesed hotellid, kus džihadistid peatuvad ning mille lähistel on lihtne valvuriteta piirilõikudel lihtsalt üle okastraataia ronida. Mees rääkis ka, et on ise hiljuti sealsamas uutele liitujatele nõu jaganud. Nimelt kohtas ta üht meest, kes riietus liiga konservatiivselt ning võinuks seetõttu julgeolekutöötajate huviorbiiti sattuda. 

Aprillis alustas Suurbritannia politsei terrorismivastane üksus pretsedenditut kampaaniat, mille eesmärk on veenda mosleminaisi teavitama sellest, kui nende lähedased kavatsevad sõita Süüriasse sõdima. Londoni Metropolitani politsei teatel on kampaania ajal teatatud juba 66 kadunud pereliikmest, kes võivad olla reisinud Süüriasse.

Arreteeritud on kümneid arvatavaid islamivõitlejaid, kellest paljud ootavad veel kohtuprotsessi. Välisminister Philip Hammondi teatel on Ühendkuningriigi seadustes mitmeid paragrahve, mille alusel võib kohut pidada koju naasnud džihadistide üle.

Arvatakse, et Süürias võitleb äärmuslaste ridades kuni 3000 lääneriikidest tulnud džihadisti.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles