Indias hukkus riikliku steriliseerimiskampaania tõttu üheksa naist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steriliseerimisoperatsiooni järel puhkavad naised Kolkata lähistel.
Steriliseerimisoperatsiooni järel puhkavad naised Kolkata lähistel. Foto: STRDEL/AFP

India keskosas suri riikliku sterilisatsioonikampaania tagajärjel üheksa ja haiglas on selle tõttu veel üle 60 naise, teatasid täna kohalikud ametnikud.

Vähemalt 20 naise seisund on äärmiselt raske. Esialgsetel andmetel surid naised infektsiooni ja verekaotusest tingitud šoki tagajärjel, rääkis uudisteagentuurile AP India kõrge tervishoiuametnik Amar Singh.

Kohalike tervishoiuametnike teatel ei saa aga surma põhjustest enne lahkamisi rääkida.

Tervishoiutöötajad eitavad süüd, ent vähemalt neli isikut on surmadega seoses kinni peetud.

Ellujäänud naisi ravitakse kolmes erinevas kohalikus haiglas. Nende töötajate kinnitusel on praegu kõige olulisem naiste terveks ravimine - nad kõik on kaotanud palju verd ja neil on väga madal vererõhk.

Riiklike sterilisatsioonikampaaniate eesmärgiks on 1,3 miljardi elanikuga India rahvaarvu kontrolli all hoida. Steriliseeritakse enamasti naisi, kellest suurem osa on väga vaesed ning neile makstakse operatsioonile minemise eest.

Katastroofiliste tagajärgedega steriliseerimisoperatsioonid viidi läbi pühapäeval Pendari külas Bilaspuri piirkonnas. Külaelanike sõnul opereeris üks arst koos oma assistendiga 83 naist kõigest kuue tunni jooksul. Naiste vanus jääb 26 ja 40 eluaasta vahele.

Naised kurtsid peagi pärast operatsiooni palaviku ja valu üle. Ühe naise sugulase teatel olid kliiniku sanitaartingimused kohutavad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles