Lätlased tähistasid Karutapja päeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia lossi ees meenutasid Läti iseseisvuse eest võideldes langenuid küünlad.
Riia lossi ees meenutasid Läti iseseisvuse eest võideldes langenuid küünlad. Foto: SCANPIX

Lõunanaabrid lätlased tähistasid eile isamaakaitsjate püha - Lāčplēsise ehk Karutapja päeva.

Eile 95 aasta eest vallutasid Läti väeüksused võitluses Pavel Bermondt-Avalovi juhitud Saksa vägedega tagasi Riia linna. Eile mälestati kõiki neid, kes surid Läti iseseisvuse eest võideldes 1918-1920, mil Läti vabariik kaitses lahingutes Saksa vägedega oma iseseisvust.

Läti president Andris Bērziņš ütles eile Riias Vabadussamba juures peetud kõnes, et konfliktioht on suur ka tänapäeval ning see liigub lähemale Läti piiridele. «Läti pole kunagi püüdnud vallutada, mis ei kuulu meile. Kuid me seisame oma maa eest ja me oleme valmis seda kaitsma, nagu 18-aastased poisid tegid seda 1919. aasta lahingus,» ütles Bērziņš.

«Erinevalt ligi sada aastat tagasi toimunud sündmustest pole me täna üksi. Läti on olnud kümme aastat NATO liige, meie tugevus on ka meie liitlaste tugevus. Selles võime kindlad olla,» lisas riigipea. «Minu soov täna meile kõigile on, et Läti pojad ei peaks kunagi enam lahingutes oma kodumaa eest langema ja et möödunud sajandi ajaloo tumedad leheküljed enam kunagi ei korduks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles