Separatistide poolehoidjad nõuavad Kiievilt sotsiaaltoetusi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetski separatistid
Donetski separatistid Foto: SCANPIX

Ida-Ukraina kodanikuühiskonna liidrid, kes on ühtlasi ka separatistide poolehoidjad, süüdistasid kolmapäeval ühisavalduses Kiievit oma elanikele sõja kuulutamises ning inimeste kerjusteks muutmises, sest valitsus ei kavatse järgmisest kuust mässuliste aladel elavatele inimestele sotsiaaltoetusi maksta.

«Kiiev pole kuulutanud sõda relvastatud isikutele, vaid oma kodanikele,» seisis nn Donetski Rahvavabariigi kodulehele postitatud avalduses. Avaldusele olid teiste seas alla kirjutanud Donbasi põgenikeorganisatsiooni esindaja ning ühe Vene ajakirja toimetaja, vahendas Kyiv Post.

Avalduses öeldi, et Kiiev kavatseb veteranidelt, pensionäridelt ja emadelt võtta ära toetuse, mida lubab Ukraina seadusandlus. «Seetõttu pöördume meie, Donbassi kodanikuühiskonna esindajad, Ukraina president Petro Porošenko, Ukraina Ülemraada liikmete ja valitsuse poole, et mitte viia enne talve hukatusse vanureid ja vaeseid,» seisis pöördumises.

Pärast separatistide korraldatud valimisi teatas peaminister Arseni Jatsenjuk, et Kiiev lõpetab 1. detsembrist mässuliste aladel elavatele inimestele sotsiaaltoetuste maksmise, sest see raha võib jõuda valedesse kätesse. «Kui me oleme Vene terroristid Donetski ja Luganski oblastitest välja löönud, võtame kontrolli nende alade üle tagasi ja maksame kõigile välja selle, millele neil õigus on,» sõnas Jatsenjuk möödunud nädalal.

«Praegusel hetkel nendesse piirkondadesse raha saatmine tähendaks, et see ei jõua abivajajateni, vaid satub Vene kurjategijate kätte. Ja see oleks otsene Vene terrorismi toetamine,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles