Venemaa teatas Abhaasiasse õhutõrjerakettide paigutamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
S-300 õhutõrjerakett sõjaväeõppusel Vostok 2010.
S-300 õhutõrjerakett sõjaväeõppusel Vostok 2010. Foto: SCANPIX

Venemaa teatas eile Thbilisi ärrituseks, et on separatistlikusse Abhaasiasse paigutanud raketisüsteemi S-300.

Õhuväe ülemjuhataja kindral Aleksandr Zelini sõnul hakkab õhukaitsepatarei katma Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat, vahendas AFP Vene uudisteagentuure.

«[S-300] hävitab iga lendava objekti, mis kaetud territooriumidele siseneb, ükskõik mis eesmärgil nad lendavad,» lisas Zelin.

Thbilisi kinnitusel on Abhaasia ja Lõuna-Osseetia endiselt osa Gruusiast, ent Venemaa tunnustas mõlemat piirkonda 2008. aasta augustisõja järel iseseisvate riikidena. Moskva eeskuju on järginud vaid Venezuela, Nicaragua ja Nauru.

Gruusia asepeaminister Temur Jakobašvili ütles AFP-le, et rakettide paigutamine peaks muret tekitama mitte ainult Gruusias, vaid ka NATO liikmesmaade seas. Jakobašvili sõnul võib Moskva samm olla seotud pahameelega USA kava pärast paigutada Kesk-Euroopasse raketitõrjerajatisi.

«See on muutmas regioonis jõudude tasakaalu,» ütles ta. «See on pisut asümmeetriline reaktsioon Ameerika raketikaitse paigutamisele Ida-Euroopasse... Vene valitsus ütleb: «Kui teie seda teete, teema meie ka.»»

Venemaaga suhteid parandava Obama administratsiooni sõnul ei ole S-300 paigutamine Abhaasiasse aga mingi uudis.

«Meie arusaamise kohaselt on Venemaa S-300 rakette Abhaasias hoidnud viimased kaks aastat,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Philip Crowley ajakirjanikele.

Küsimusele, kas rakettide paiknemine pingelises regioonis on hea asi, vastas ta: «Ei, aga see ei ole uudis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles