Itaalia astus sammu uue valimisseaduse poole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matteo Renzi, taustal Silvio Berlusconi pilt.
Matteo Renzi, taustal Silvio Berlusconi pilt. Foto: SCANPIX

Itaalia on astunud tubli sammu uue valimisseaduse poole, mis peaks tegema lõpu kroonilisele poliitilisele ebastabiilsusele, kommenteerisid asjatundjad täna peaminister Matteo Renzi ja ekspeaminister Silvio Berlusconi kokkulepet.

Noore vasaktsentristist peaministri ja tema põlu alla sattunud parempoolse eelkäija kokkuleppe põhjal peaks uus valimissüsteem, mis tagab edaspidi selgele parlamendienamusele tuginevad tugevad valitsused, jõuluks parlamendis vastu võetama.

«Itaalia vajab institutsionaalset süsteemi, mis tagab valitsemisvõime ja valimiste selge võitja,» ütlesid Renzi ja Berlusconi ühisavalduses.

Samm kinnitab, et kahe liidri kokkulepe Renzi ulatusliku reformiplaani kohta on endiselt jõus, ehkki paaril viimasel kuul on tundunud, et see on ohtu sattunud.

Mitmetes üksikasjades ei ole veel kokku lepitud, aga Renzi pakutud uue valimisseaduse tuumaks on põhimõte, et valimiste võitja saab parlamendis toimiva enamuse.

Lisaks sellele tahab 39-aastane peaminister valitsemist kergemaks muuta sellega, et ülemkoda ehk senat jäetakse ilma õigusest seaduseelnõusid blokeerida ja muuta.

Ühisavalduses kinnitati, et Renzi Demokraatliku Partei ja Berlusconi Forza Italia teineteisemõistmine on suurem kui kunagi varem.

Kokku lepiti ajakavas, mille kohaselt tuleks valimisseadus senatis vastu võtta enne jõule ja ülemkoja volituste muutmiseks vajalik põhiseadusmuudatus 2015. aasta juuniks.

Uus süsteem näeb ette, et erakond, mis võidab üldvalimised rohkem kui 40 protsendiga häältest, saab automaatselt «võitjapreemiaks» lisakohti, mis tagavad talle parlamendienamuse.

Kui ükski partei sellega toime ei tule, peetakse kahe suurema vahel teine valimisvoor.

Reformis on kavas ka uued valimiskünnised, mis peaksid piirama väikepartide arvu parlamendis ja soodustama Briti ja USA tüüpi kahe partei süsteemi teket.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles