Serbia marurahvuslaste liider ei kavatse Haagi kohtu ette naasta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia marurahvuslaste juht Vojislav Šešelj.
Serbia marurahvuslaste juht Vojislav Šešelj. Foto: SCANPIX

Serbia marurahvuslaste juht Vojislav Šešelj, kelle ÜRO sõjaroimakohus tervislikel põhjustel vabastas, teatas neljapäeval, et ei kavatse vabatahtlikult kohtu ette naasta.

Kolmapäeval kodumaale vähiravile jõudnud Šešelj ütles pressikonverentsil: «Vabatahtlikult ma ei lähe. Neil tuleb mind vahistada.»

Haagis asuv endise Jugoslaavia rahvusvaheline sõjaroimatribunal (ICTY) otsustas eelmisel nädalal, et laseb sõjaroimades kahtlustava Serbia poliitiku otsuse väljakuulutamiseni vabaks. Otsust põhjendati 60-aastase marurahvuslase tervise halvenemisega.

Šešelj põeb vähki ja kohtu hinnangul tuli ta raviprotseduurideks vanglast vabastada.

Poliitik on vangis istunud juba rohkem kui kümme aastat. Šešelj andis end üles 2003. aastal ja on pärast seda korduvalt kohtu solvamise eest süüdi mõistetud.

Serbia Radikaalse Partei (SRS) juht Šešelj ootab sõjaroimatribunali otsust seoses süüdistustega horvaatide, moslemite ja teiste mitte-serblaste suhtes toime pandud kuritegudega 1990. aastate sõdades Bosnias ja Horvaatias. Peamine süüdistuspunkt puudutab viha õhutamist.

Prokurörid nõuavad talle 28-aastast vangistust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles