Obama: Birma liikumine demokraatia suunas on tõeline, mittetäielik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama kohtus neljapäeval Birma presidendi Thein Seiniga riigipea palees pealinnas Naypyidaw's.
USA president Barack Obama kohtus neljapäeval Birma presidendi Thein Seiniga riigipea palees pealinnas Naypyidaw's. Foto: SCANPIX

USA presidendi Barack Obama sõnul on Birma liikumine demokraatia suunas tõeline, kuid see protsess on lõpule viimata.

Obama kohtus neljapäeval eraldi Birma presidendi Thein Seiniga riigipea palees pealinnas Naypyidaw's ning opositsioonipoliitikutega eesotsas Nobeli rahupreemia laureaadi Aung San Suu Kyi'ga.

«Demokraatlik protsess Birmas on tõeline,» ütles Obama tunni kestnud kõneluste järel Thein Seiniga. «Me mõistame, et muutused on rasked ning need ei kulge alati sirgjooneliselt, ent ma olen optimistlik,» ütles ta.

Ühendriikide riigipea rõhutas, et Birma üleminek demokraatiale on mittetäielik. Ta mainis rohingya moslemivähemuse olukorda kui murettekitavat.

«Oleme nende muredega tegelemise protsessis. Me peame kahtluseta nendega tegelema,» ütles Birma president.

Obama viibib Birmas Ida-Aasia tippkohtumise raames, mis toob kokku 18 riigi valitsusjuhid.

USA president on kutsunud üles «ausatele, kõikehõlmavatele ning läbipaistvatele» valimistele. Samuti rõhutab Obama vajadust tunnustada Arakani osariigi moslemite õigusi.

Obama ütles kolmapäeval avaldatud usutluses uudisteportaalile The Irrawaddy, et ehkki Birma on teinud poliitikas ja majanduses edusamme on teiste valdkondade arenguid ilmestanud reformide aeglustumine või tagasilangemine. «Lisaks meediavabadusele kehtestatud piirangutele näeme endiselt mitmel pool riigis inimõigusrikkumisi, sealhulgas laekub teateid kohtuvälistest tapmistest, vägistamisest ja sunnitööst,» lisas ta.

Reedel kohtub Obama Suu Kyi'ga uuesti Yangonis. Kohtumisele järgneb ühine pressikonverents.

Thai Sein on lubanud, et Birma jätkab reforme.

Arakani (Rakhine) liiduriik on olnud sektantlikust vägivallast haaratud alates 2012. aasta keskpaigast. Vägivalla eest põgenenud umbes 240 000 rohingyat elavad viletsates tingimustes pagulaslaagrites, kus neil pole võimalusi töötada ega haridust saada.

Kolmapäeval võõrustas Thein Sein Kagu-Aasia riikide assotsiatsiooni (ASEAN) tippkohtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles