Briti ekspeaminister peab riigi lahkumist EList reaalseks võimaluseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia endine peaminister John Major
Suurbritannia endine peaminister John Major Foto: SCANPIX

Briti ekspeaminister John Major hoiatas neljapäeval, et eksisteerib reaalne võimalus Suurbritannia lahkumiseks Euroopa Liidust.

Suurbritannia võib lahkuda Euroopa Liidust, ütles endine konservatiivist valitsusjuht Major Berliinis Konrad Adenaueri Fondi üritusel peetud kõnes.

Major pooldab enda sõnul Suurbritannia jäämist ELi liikmeks, selgub ekspeaministri veebilehel avaldatud kõne tekstist.

Ta lisas siiski, et «vastuseis sellele on omandanud kriitilise massi ja praegu eksisteerib esmakordselt reaalne võimalus, et valijaskond võib hääletada EL-ist lahkumise poolt».

«Ma asetaksin lahkumise šansid alla 50 protsendi, ent läbirääkimiste halvasti kulgemise korral see tõuseb. Vastupidiselt, tõelise reformi puhul šansid langevad,» ütles aastatel 1990-1997 Briti valitsusjuhina töötanud Major.

Briti praegune konservatiivist peaminister David Cameron on lubanud korraldada 2017. aastal referendumi ELi liikmesuse üle, kui ta peaks järgmisel aastal üldvalimised võitma.

Ta on lubanud teha kampaaniat Suurbritannia jäämise poolt reformitud Euroopasse, ehkki Cameron ei ole täpsustanud, missuguseid muudatusi ta bloki juures tahab ellu viia.

Majori sõnul soovib London täpsustada EL-i sisese migratsiooniga seonduvat, sest «meie väike saar ei ole lihtsalt võimeline seedima praeguses tempos olemasolevas ja prognoositavas suurusjärgus immigrante».

«See ei ole füüsiliselt ega poliitiliselt võimalik ilma suure avalikkuse rahuleolematuseta,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles