Allikas: Venemaa saaks Mistralide hagi esitada alles veebruaris

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantslased septembris Saint-Nazaire sadama juures Mistralite üleandmise vastu protestimas.
Prantslased septembris Saint-Nazaire sadama juures Mistralite üleandmise vastu protestimas. Foto: SCANPIX

Venemaa ei saa esitada hagi Mistral-klassi kopterikandjate lepingu võimalikust rikkumisest tingitud kahjude sissenõudmiseks enne 2015. aasta veebruari, ütles täna sõjalis-diplomaatiline allikas Interfaxile.

«Lepingus sätestatud tingimuste kohaselt on Prantsusmaal õigus pikendada laevade üleandmise tähtaega kuni kolm kuud. Selle aja jooksul ei saa Venemaa Prantsuse laevaehitajaid kohtusse kaevata [lepingungu rikkumisest] tulenevate kahjude sissenõudmiseks,» sõnas allikas.

«Kõikide ootuste kohaselt annab Prantsusmaa sel ajavahemikul kopterikandjad üle Vene mereväele,» lisas ta.

«Vastasel juhul seisab Prantsusmaa silmitsi järjekordse probleemiga, millele lisanduvad ka sotsiaalsed pinged Prantsuse laevatehastes, kes ei tea, mida kopterikandjatega edasi teha. Nende [laevade] müümine kolmandatele riikidele pole eriti võimalik, sest kopterikandjad kohandati vastavalt Vene mereväe vajadustele,» lisas allikas.

Prantsuse president François Hollande kohtub lähipäevil Vene riigipea Vladimir Putiniga seoses Mistrali-tehinguga, mida Ukraina kriisi tõttu ähvardab katkijäämine.

Venemaa hoiatas reedel Prantsusmaad tõsiste tagajärgede eest, kui Pariis esimest Mistral-klassi kopterikandjat novembri lõpuks üle ei anna.

Pariis on korduvalt öelnud, et Venemaa tegevuse tõttu Ukraina kriisis ei ole võimalik sõjalaeva Moskvale üle anda.

Venemaa riiklik relvaettevõte Rosoboroneksport ja Prantsuse ettevõte DCNS allkirjastasid kahe Mistrali ehitamise kokkuleppe 2011. aasta juunis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles