Abbott heitis Putinile ette tsaariaegse kadunud hiilguse ihalemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia peaminister Tony Abbott.
Austraalia peaminister Tony Abbott. Foto: SCANPIX

Vene presidenti Vladimir Putinit ootab Austraalias Brisbane'is G20 tippkohtumisel ees jahe vastuvõtt, kuna Briti peaminister David Cameron nõuab Venemaalt väiksemate riikide tagakiusamise lõpetamist ja Austraalia valitsusjuht Tony Abbott süüdistab Vene riigipead tsaariaegse kadunud hiilguse ihalemises.

Putin saabus Brisbane'i eile õhtul, et kohtuda maailma liidritega olukorras, kus Venemaa suhted on muutunud pinevaks ka kohtumist võõrustava Austraaliaga, sest üleeile teatati, et riigi ranniku lähedal Korallimeres nähti Vene sõjalaevu.

Abbott ütles, et nelja Vene sõjalaeva ilmumine Austraalia lähedusse on osa Venemaa kasvava sõjakuse kahetsusväärsest mustrist.

Austraalia merevägi teatas täna, et saatis kolmanda laeva oma põhjaranniku läheduses rahvusvahelistes vetes viibivaid Vene aluseid jälgima.

Cameroniga koos ajakirjanikele esinenud Abbott ütles, et Venemaa ei ole ammu nii enesekindel olnud. «Olgu see siis Ukraina kiusamine, Vene sõjalennukid, mis sisenevad Jaapani ja Euroopa riikide õhuruumi, praegu Vaikse ookeani lõunaosas viibiv mereväeüksus - Venemaa on praegu palju esiletükkivam, kui ta pikka aega on olnud.»

Olukorda ei näi mõjutavat viimase nelja aasta madalaim naftahind ega rubla langus dollari suhtes, tõdes Austraalia peaminister. «Huvitav on näha, et Vene majandus langeb Venemaa kasvavast enesekindlusest hoolimata.»

«Venemaa oleks palju atraktiivsem, kui ta püüaks olla rahu, vabaduse ja heaolu eest seisev suurvõim..., selle asemel et üritada taaselustada tsaariaja või kunagise Nõukogude Liidu kadunud hiilgust,» lisas ta.

Briti peaminister hoiatas Austraalia parlamendis peetud kõnes Venemaad uute sanktsioonide eest, kui ta Ukraina konflikti lahendamisele kaasa ei aita, ja nimetas Moskva tegevust lubamatuks.

«Suur Euroopa riik kiusab väiksemat. Oleme selle tagajärgi näinud ja peaksime ajaloost õppust võtma ning kindlustama, et midagi sellist enam ei juhtuks,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles