Margvelašvili: Gruusia poliitkriis on laiema probleemi sümptom

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Giorgi Margvelašvili.
Gruusia president Giorgi Margvelašvili. Foto: Erik Prozes

Gruusia president Giorgi Margvelašvili ütles täna parlamendis esinedes, et äsjane kriis Gruusia Unistuse võimukoalitsioonis on poliitilisest sisevõitlusest märksa laiema probleemi sümptom ja näitab puudusi riigijuhtimises, vahendas uudisteportaal civil.ge.

«Ma olen viimase aasta jooksul korduvalt märkinud, et lugupidamatus institutsioonide vastu ning kontrolli ja tasakaalu põhimõtte eiramine võib riigisüsteemile raskusi tekitada. Ja nii see ongi juhtunud. Viimastel päevadel on jäänud selgusetuks, kelle huve institutsioonid teenivad - poliitiliste juhtide või riigi omi,» ütles president.

Peaminister Irakli Garibašvili tagandas eelmisel nädalal Alasania kaitseministri kohalt.

Tagandamisele järgnes välisminister Pandžikidze ja Euroopa integratsiooni ministri Aleksi Petriašvili tagasiastumine ning nende Meie Gruusia-Vabad Demokraadid erakonna lahkumine koalitsioonivalitsusest.

Valitsuskriisi põhjustas Alasania terav sõnavõtt kaitseministeeriumi ametnike ebaseadusliku tegevuse suhtes algatatud juurdluse kohta.

Ülejooksikute abil säilitas Gruusia Unistus parlamendis napi enamuse.

Margvelašvili sõnul on kolme Gruusia euroatlandi integratsiooni eest vastutava ministri tagandamine ja ametist lahkumine tõstatanud kodu- ja välismaal küsimuse, kuidas jätkub Gruusia muutumine euroopalikuks riigiks.

«Sestap arvan ma, et täna on rohkem kui kunagi varem pärast 2012. aasta valitsusvahetust vaja keskenduda sellele kursile, anda sellele uus tõuge ja kinnitada selle pöördumatust,» rõhutas president.

«Esiteks on äsjaste poliitiliste sündmuste põhjus sügavam kui lihtsalt ühe poliitilise rühma, Vabade Demokraatide, suutmatus ühilduda valitsuskoalitsiooni agendaga. Nende poliitiliste protsesside põhjus on selles, millest ma olen viimase aasta jooksul korduvalt rääkinud - selles, et meie riigis puudub institutsionaalne juhtimine.»

Nii on hiljutine poliitiline kriis Margvelašvili sõnul üksnes palju laiema probleemi sümptom, mis peaks ajendama meid parandama süsteemi ja takistama selliste probleemide tekkimist tulevikus.

President rõhutas, et Gruusia ei saa teenida korraga kahte isandat - deklareerida euroopalikke eesmärke, aga ehitada samal ajal üles hoopis teistsuguses stiilis riiki.

Margvelašvili osutas endisele presidendile Mihheil Saakašvilile, kes tema sõnul oli avalikult eriti häälekas «läänestamise» eeskõneleja, aga kui ta otsustas ehitada üles läänelikest väärtusest kaugele jääva ebademokraatliku riigi, kukkus ta läbi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles