Suitsunälg ajas islamisti tagasi Prantsusmaale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esimesele Süürias islamistude poolel võitlemise eest süüdi mõistetud Prantsuse kodanikule Flavien Moreaule mõisteti eile Pariisi kohtus maksimumkaristus – seitse aastat vangistust.

Praeguseks 27-aastane Moreau reisis Süüriasse aastal 2012. Kodumaa võimud said ta kätte 2013. aasta jaanuaris.

Lõuna-Korea päritolu Moreau adopteeriti Prantsuse perre kaheaastaselt. Juba enne islamistide juurde minemist ja hiljem vahistatud saamist elas ta kaunis turbulentset elu ning jõudis saada 13 korda süüdi mõistetud terves reas erinevates kuritegudes, nende seas relvastatud röövis ja kallaletungis.

Hiljem pöördus ta islamisse ja radikaliseerus. 2012. aastal reisis Moreau lootuses islamistide poolel võitlema asuda Süüriasse. Talle näidati ette tee, kuidas Türgis islamistide kontrolli all olevasse piirilinna Atmesse minna, ning seal soetas ta endale automaadi ja laskemoona.

Süürias ees oodanud reaalsus Moreau ootustele siiski ei vastanud, mistap kaks nädalat hiljem otsustas ta tagasi tulla.

«Mul oli tõeliselt raske olla suitsetamata,» meenutas Moreau kohtu ees. «Katiba (islamistide rühm, toim) oli selle keelanud. Ma olin kaasa võtnud Nicorette’i, kuid sellest ei piisanud. Sestap jätsin oma relva emiiri kätte ja tulin ära-»

Hiljem üritas ta tagasi Süüriasse oma islamistiunistust täitma minna, kuid ei pääsenud sinna ligi, sest tema nimi seisis juba mitme Euroopa ja Põhja-Aafrika riigi terrorinimekirjades ja teda ei lastud maale. 2013. aasta jaanuaris võeti ta Prantsusmaal vahi alla.

Septembris tunnistas Prantsusmaa siseminister Bernard Cazeneuve, et Iraaki ja Süüriasse islamistide poole on võitlema suundunud või suundumas umbes 930 Prantsusmaa kodanikku ja elanikku, nende seas vähemalt 60 naist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles