Juncker ei plaani vabandust paluda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kutsus täna üles üleilmsele võitlusele maksudest kõrvalehoidmise vastu, kaitstes oma seisukohti pärast paljastusi, mille kohaselt maksid suurettevõtted tema Luksemburgi peaministriks oleku ajal vähem makse.

«Ma tõesti arvan, et rahvusvahelisel, globaalsel tasandil, tuleb meil kõigil koos võidelda maksudest kõrvalehiilimise vastu,» ütles ta ajakirjanikele enne G20 tippkohtumist Austraalias Brisbane'is.

Eelmisel nädalal ajakirjanike poolt avalikustatud andmetel olid suurfirmad sõlminud Luksemburgiga salaja lepinguid maksudest kõrvalehiilimiseks.

Maksuparadiisiks peetud Luksemburgi ekspeaministri hinnangul tulenesid ebaõiglased maksusoodustused sellest, et Euroopa Liidu riigid pole piisavalt oma maksusüsteeme ühtlustanud.

«Ma ei kavatse vabandust paluda. Ma pole esiteks kunagi maksuametnikele käske jaganud ja pealegi vastasid kõik nende tehtud maksuotsused rahvusvahelistele seadustele. Nende, täiesti seaduslike lepete eest ma olen nõus igati vastutama,» rõhutas Juncker.

Juncker möönis, et kodanike silmis võivad kõnealused korraldused ebaõiglased tunduda.

EL uurib Luksemburgis tehtavaid maksusoodustusi rahvusvahelistele firmadele ja rakendab nende suhtes meetmeid, kui see peaks vajalikuks osutuma, ütles Euroopa Komisjoni esimehe Jean-Claude Junckeri pressiesindaja Margaritis Schinas läinud nädalal, kui vastavad dokumendid olid meediasse lekkinud. «Kui otsus on tauniv, siis tuleb Luksemburgil soovitusi arvestada,» lisas ta.

Luksemburgi peaminister Xavier Bettel kinnitas, et rahvusvaheliste firmadega sõlmitud maksukokkulepped on seaduslikud. Need kokkulepped on sõlmitud eelmise peaministri Junckeri ajal.

«Tahan rõhutada, et need maksuotsused vastavad rahvusvahelistele seadustele,» ütles Bettel, kui Euroopa Komisjon oli lubanud uurimist jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles