Austraalias algas G20 tippkohtumine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin ja Austraalia peaminister Tony Abbott.
Vene president Vladimir Putin ja Austraalia peaminister Tony Abbott. Foto: SCANPIX

Austraalias Brisbane'is algas täna iga-aastane maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G20 kahepäevane tippkohtumine.

Seekordse tippkohtumise keskmes on majanduskasvu ergutamine. G20, mis esindab 85 protsenti maailma majandusest, on lubanud keskenduda plaanile kasvatada maailma sisemajanduse koguprodukti kahe miljardi dollari võrra.

USA president Barack Obama saabus Brisbane'i täna varahommikul, liidrite läbirääkimised peaksid algama kohaliku aja järgi pärastlõunal.

Austraalia rahandusministri sõnul on G20 rahandusministrid pakkunud välja variante, kuidas majandust järgmise viie aasta vältel kahe protsendipunkti võrra kasvatada.

Minister Joe Hockey sõnul on vastav kava esitatud ka G20 liidritele. Hockey prognoosis, et kava elluviimisel luuakse muu hulgas miljoneid uus töökohti.

Tippkohtumise lõpetuseks võetakse pühapäeval vastu ametlik kommünikee ehk kokkuvõte sellest, mida riigid on saavutanud ja soovivad saavutada tulevikus.

Õigusrühmitused on mures, et riikide kasvuplaanid keskenduvad karmidele kärpemeetmetele, selle asemel, et investeerida raha tervishoidu, haridusse ja tööhõivesse. Rühmitus Kodanikuühiskond 20 ehk C20 soovib tagatisi selle kohta, et uute plaanidega võidavad kõige rohkem vaesed. Nende hinnangul võiks täiendav kasv aidata vaesusest välja miljard inimest, kui see taha suunata 20 protsendile G20 maade vaeseimatest leibkondadest.

Kui Ukraina kriis kohtumise ametlikus päevakorras pole, siis ilmselt jõuab lõppdokumenti kliimamuutuste ja Ebola-vastase võitluse teema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles