Cameron: Lääs saatis Putinile selge sõnumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron ja Vladimir Putin oma eilse kohtumise eel.
David Cameron ja Vladimir Putin oma eilse kohtumise eel. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron ütles pühapäeval, et Euroopa Liit ja USA saatsid Vene presidendile Vladimir Putinile selge sõnumi, et rahvusvaheline kogukond jätab Venemaa isolatsiooni, kuni Ukraina kriis ei ole lahendatud.

«Ma arvan, et Venemaa peab teadma, et Ameerika ja Euroopa Liidu vahel valitseb eesmärgipärane ühtsus tagamaks, et Euroopas ei oleks teatavat sorti püsivat külmutatud konflikti,» lausus Cameron ajakirjanikele pärast G20 tippkohtumist Austraalias Brisbane'is. «Kui siiski nii juhtub, siis ma ei usu, et suhted ühelt poolt Venemaa ja teiselt poolt Euroopa ja Ameerika vahel saavad olla endised.»

Cameron hoiatas, et Ukrainas jätkuva konflikti geopoliitilised riskid kaaluvad üles võimalike edasiste sanktsioonide riskid. Putin sattus G20 kohtumisel paljude liidrite jõulise kriitika alla soses Ida-Ukraina venemeelsete separatistide toetamisega konfliktis, mis on sel aastal nõudnud juba üle 4000 inimelu.

«Praegusel etapil ma loodan, et president Putin valib teise tee,» ütles Cameron, lisades, et Venemaa liider näeb, et ta on teelahkmel.

Cameron rääkis ka Iraanist, öeldes, et islamivabariik peab sanktsioonide tühistamiseks näitama selgelt, et ei kavatse soetada tuumarelva.

USA president Barack Obama hoiatas eile, et Venemaa isolatsioon rahvusvahelises kogukonnas jätkub, kui president Vladimir Putin jätkab rahvusvahelise õiguse ja Ukraina kriisi lahendamisele suunatud lepete rikkumist.

«Praegusel hetkel toimivad seni kehtestatud sanktsioonid üsna hästi,» lausus Obama pärast G20 tippkohtumist Austraalias Brisbane'is. Obama sõnul jätkatakse olukorra jälgimist ja vajadusel kasutatakse mehhanisme täiendavaks survestamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles