Rumeenia peaministril on lootust täna presidendiks saada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konservatiivide kandidaat Klaus Iohannis abikaasa Carmeniga.
Konservatiivide kandidaat Klaus Iohannis abikaasa Carmeniga. Foto: SCANPIX

Rumeenias peetakse täna presidendivalimiste teine voor, mille peafavoriidiks on praegune peaminister Victor Ponta.

Viimaste küsitluste põhjal juhib 42-aastane Ponta konservatiivist rivaali Klaus Iohannise ees.

Ponta kasuks kõnelevad tema pikk poliitikakogemus, Rumeenia õigeusukiriku toetus ning paranevad majandusnäitajad.

Saksa rahvusvähemusse kuuluv Iohannis mõjub aga telekaamerate ees ebakindlana ning teda süüdistatakse mitte päris rumeenlane olemises.

Valimiste esimeses voorus 2. novembril kogus Ponta 40 protsenti häältest ning Iohannis 30 protsenti.

Rumeenia kolme miljoni inimese suurusest diasporaast käis esimeses voorus hääletamas kõigest 160 000 inimest ning seda paljuski väheste valimisjaoskondade tõttu välisriikides. 46 protsenti välisriikides hääletanutest toetas Iohannist ning kõigest 15,8 protsenti Pontat.

Rumeenia välisminister Titus Corlățean astus välisriikides elavate rumeenlaste hääletamisvõimaluste piiramises süüdistatuna ametist tagasi.

Corlățeani sõnul survestati teda 16. novembri presidendivalimiste teise vooru eel suurendama välismaal paiknevate hääletuskastide arvu. Eksvälisministri hinnangul läheb see vastuollu hääletamist reguleeriva seadusandlusega.

Presidendivalimised on tähtsaks proovikiviks nii Rumeeniale kui Kesk-Euroopale ajal, mil demokraatia on saanud tagasilööke mitmes naaberriigis, nagu Ungari, ning Ukraina kriis on pingestanud Euroopa Liidu suhteid Venemaaga.

Uus president seisab silmitsi paljude pakiliste probleemidega nagu majandussurutis ning pidevad süüdistused korruptsioonis ja halvas juhtimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles