Hispaania minister hoiatas vägivalla eest Kataloonias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hispaania siseminister Jorge Fernández Díaz hoiatas täna avaldatud leheusutluses reaalse ohu eest, et Kataloonia regionaalvalitsuse iseseisvuspüüdlused võivad viia vägivallani.

«Nende tunnusjoontega protsess tekitab oma olemusega radikaalsust. Igasugune radikaalsus on aga oma olemuselt negatiivne,» ütles Díaz konservatiivses päevalehes ABC avaldatud usutluses.

«Ma arvan, et see on reaalne oht. Me peame olema selle suhtes valvsad, eriti need, kes oma poliitiliste algatustega genereerivad seda radikaliseerumist, mis viib tõenäoliselt frustratsioonini,» ütles minister. «Radikaliseerumise ja frustratsiooni kombinatsioon on väga ohtlik.»

Kataloonia liider Artur Mas on lubanud jätkata iseseisvuspüüdlusi pärast eelmisel pühapäeval korraldatud sümboolset rahvahääletust.

Kataloonia valitsus ütles, et regiooni 5,4 miljonist hääleõiguslikust elanikust osales referendumil 2,3 miljonit ning neist omakorda 1,8 miljonit toetas iseseisvust.

Mas nimetas hääletust tõeliseks eduks, kuid Hispaania peaminister Mariano Rajoy peab seda tõsiseks läbikukkumiseks, sest kaks kolmandikku katalaanidest jäi kõrvale. Tõsi, Rajoy enda valitsus deklareeris pidevalt, et see referendum on ebaseaduslik ja ähvardas ka selle korraldajaid.

Kataloonia valitsus on öelnud, et tegutseb nüüd ametliku referendumi korraldamiseks, nii nagu see toimus septembris Šotimaal, ning taotleb rahvusvahelist abi Madridi veenmiseks.

Mas ütles, et kui ta ei suuda jõuda Rajoyga referendumi osas kokkuleppele, saab ka kuulutada välja ennetähtaegsed regionaalvalimised, mis võiksid olla ka rahvahääletus iseseisvuse üle.

Katalaanid kurdavad, et nende regioon ei saa investeeringuid proportsionaalselt maksudega, mida nad tasuvad, ning et keskvalitsus sekkub regiooni keele- ja hariduspoliitikasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles