USA luurejuhi James Clapperi Põhja-Korea visiit lõppes «külmalt»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Clapper
James Clapper Foto: SCANPIX

USA rahvusliku luureteenistuse büroo (ODNI- Office  of the Director of National Intyelligence) direktor James Clapper külastas totalitaarset riiki Põhja-Koread, kuid see visiit ei lõppenud positiivselt.

Clapper andis sel teemal intervjuu väljaandele Wall Street Journal.

ODNI juht Clapper külastas Põhja-Koread umbes nädal tagasi.

Väljapoolt kulges kõik nagu üks visiit välisriiki ette näeb ning juht saabus USAsse tagasi kahe Põhja-Koreas vangistuses olnud USA kodanikuga.

Tegelikult toimus hoopis midagi muud.

Clapperi sõidule eelnes sõnum Põhja-Korea valitsuselt, et nad soovivad kohtuda USA võimuesindajatega. Tehti selgeks, et delegatsiooni eesotsas peaks olema oma riigis kõrgel ametikohal olev isik, kellel oleks kaasas sõnum president Barack Obamalt.

USA valis saadikuks luurejuht Clapperi, kelle reisist Põhja-Koreasse teadis vaid väike ringkond.

Clapperi eesmärgiks oli tuua kodumaale tagasi kaks Põhja-Koreas kinni hoitud ameeriklast ning mitte pidada diplomaatilisi läbirääkimisi.

Clapperi arvates ootas Põhja-Korea just mingis mõttes läbirääkimisi. USA luurejuhi võttis vastu Põhja-Korea julgeolekuminister, kindral Kim Won-hong.

Juba lennujaamast Pyongyangi sõites võttis kindral üles Põhja-Korea ja USA suhete teema. Clapperi arvates ootasid põhjakorealased mingit «diplomaatilist läbimurret».

Clapper sõitis koos kindraliga Pyongyangi restorani, kus pakuti 12-käigulist menüüd. Jätkusid kõnelused USA ja Põhja-Korea suhete teemal.

USA luurejuhi kinnitusel oli söömise ajal õhkkond pinev.

Pärast kolmetunnist õhtusööki, mis lõppes kell 23.00 edastas Clapper USA presidendi Barack Obama kirja, milles oli juttu vangide vabastamisest.

Põhja-Korea võimuesindajate reaktsioon oli külm. Jäine suhtumine USA esindajasse jätkus ka järgmisel päeval. Nad jäeti mitmeks tunniks hotelli teadmatusse, mis saab edasi.

Lõuna paiku saabub võimuesindaja, kes et Clapper ei ole nende jaoks sobiv diplomaat ning temasse ei suhtuta enam kui Obama saadikusse.

Samas teatati, et Põhja-Korea valitsus ei taga enam Clapperi julgeolekut.

«Edastati, et meil on aega 20 minutit oma asjad pakkida ja lahkuda,» meenutas luurejuht.

Ameeriklased transporditi võimalikult kiiresti teise hotelli, kus neile anti üle kaks Põhja-Koreas vangis olnud ameeriklast. Nendega oli kaasas Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni sõnum.

«Kindral Kim Won-hong pöördus lõpuks minu poole edastades oma riigijuhi sõnumi öeldes, et Põhja-Korea on valmis USAga läbirääkimisi pidama, kuid mitte vangide vahetamise teemal. Toimus külm kätlemine,» meenutas Clapper.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles